Afbeelding

Josta van Straaten: “In ons bedrijf leid ik jonge springpaarden op tot het hogere niveau”

Nieuws

Josta van Straaten (26) werkt in het familiebedrijf met haar ouders. Ze richt zich binnen het bedrijf op de springsport en het insemineren en halen van de veulens. “Het is speciaal wanneer ik de paarden een aantal jaren zie opgroeien en ze dan uiteindelijk zelf onder het zadel heb.”

Van dressuur naar springen

De opa en oma zijn begonnen met het familie bedrijf. “Mijn ouders hebben dit overgenomen en nu zit ik zelf ook in het bedrijf: Familie van Straaten in Den Ham. De liefde voor paarden is mij dus met de paplepel in gegoten. Ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat ik voor het eerst op een pony zat. De wedstrijden komen dan automatisch ook vroeg op je pad, wanneer je al op een jonge leeftijd met de paarden omgaat. Vroeger wou ik alleen maar dressuren. Tot een jaar of 8 heb ik dus alleen dressuur gedaan, tot en met de M2. Al snel kreeg ik liefde voor de springsport. En dat is alleen maar gegroeid en op een gegeven moment was beide op een hoger niveau niet vol te houden, dus heb ik gekozen voor de springsport.” Josta heeft meerdere diploma’s gehaald op internationale school Eerde & instructeurs opleiding niveau 4 behaald in Ermelo.

Eerlijke sport

Dat de springsport geen jurysport is (althans niet op het hogere niveau), vindt Josta een belangrijk aspect. “Dat maakt de uitslag altijd eerlijk. Onze sport is natuurlijk erg speciaal omdat je samenwerkt met een dier, dat heb je in geen enkele andere sport. Dit maakt het heel speciaal, maar tegelijkertijd ook moeilijker. Het managen van je paard is heel belangrijk en daarbij kan je paard simpelweg soms, net als ons, ook zijn dag niet hebben.”


Rainer Dill       fotoagentur-dill.

Springpaarden opleiden naar het hogere niveau

Josta werkt dus in het familiebedrijf met haar ouders. “Ons bedrijf bestaat uit een springstal, fokkerij en manege. Ik richt mij op de springsport, dus het opleiden van de jongere paarden tot het hogere niveau. En vanuit dat niveau worden ze weer verkocht. Dus in dit systeem heb ik altijd paarden die wat ouder zijn en hogerop lopen en alles er tussenin. Ook haal ik de veulens op de wereld en doe ik het insemineren. Het is extra speciaal wanneer je de paarden dan een aantal jaar hebt zien opgroeien en dan uiteindelijk onder het zadel hebt. Vroeger toen ik nog op school zat was het natuurlijk druk met het combineren van alles. School en daarnaast de paardensport is veel, maar natuurlijk ook geweldig. Je sociale leven staat dan wel op een lager pitje, maar dat is je keuze die je maakt.”

Winnen op CHIO Rotterdam

Josta heeft veel mooie herinneringen mogen maken in de sport. “Eentje blijft mij wel altijd bij, het winnen van de Roelofsen Raalte trophy op CHIO Rotterdam met de familiepony Fury.” In de toekomst wil Josta verdergaan met waar ze nu mee bezig is. “Ik wil de fokkerij zo doorzetten en wellicht nog hogerop in de sport komen.”

Foto’s: Josta van Straaten (privebezit)