Afbeelding

Willisha Holzken: “Ik wil een nog betere band met mijn pony’s”

Nieuws

Met haar pony Onyx Emelwerth-8 rijdt Willisha Holzken (13) zowel dressuur- als springwedstrijden, maar ook plezier maken staat hoog in het vaandel. Vorig jaar won ze tijdens de Dutch Pony Championships, na hard trainen en niet opgeven. “Ik wil graag een nog sterkere band met mijn pony’s. Het ultieme doel is internationaal starten!”

Onyx Emelwerth-8

Willisha rijdt al sinds haar vijfde paard. “Ik ben echt een dierenvriend, dus ik wist al vroeg dat ik wilde paardrijden. Ik heb nu 3 pony’s en een paard.” De 5-jarige Onyx Emelwerth-8 is momenteel Willisha’s toppony, waarmee ze is opgenomen in het HTC Talentenplan. Met deze pony rijdt ze zowel dressuur- als springwedstrijden. “We hebben al een opvolger voor Onyx, dat is Terrence Hill, een jaarling die nog in de opfok staat. Wanneer ik de overstap maak naar de paarden, ga ik hem rijden. Ook hebben we nog twee pony’s voor de verkoop.”

Topsportprogramma

In het dagelijks leven gaat Willisha uiteraard naar school. “Ik zit op een school voor sporters, daardoor krijg ik vrij voor trainingen en wedstrijden en kan ik het topsportprogramma volgen, zodat ik thuis geen huiswerk meer hoef te maken. Zo is de sport goed te combineren met school. Uit school ga ik eten en dan direct naar de pony’s om te trainen. Om de week krijg ik les van Lars op het Hoog, die heel aardig is en mij heel goed helpt!”


Dutch Pony Championships

De mooiste herinnering van Willisha is haar deelname aan de Dutch Pony Championships. “Onyx is een jonge pony, waardoor hij soms nog wat kan ‘puberen’. In de dagen voorafgaand aan het kampioenschap ging het rijden daardoor nog niet zo goed, wat heel frustrerend was. Maar samen hebben we hard getraind om toch een goed resultaat neer te kunnen zetten. Tijdens de proef in het kampioenschap was het pubergedrag verdwenen en deed Onyx supergoed zijn best. Dat resulteerde in een hele mooie proef en een eerste plek met maar liefst 85,5 punten! Dat is een prestatie waar ik enorm trots op ben!”

Toekomstplannen

Op korte termijn wil Willisha vooral een nog sterkere band krijgen met haar pony’s. Op lange termijn wil ze graag internationaal starten. “Daar trainen we hard voor. Mijn voorbeeld is Piet Raijmakers, ik zou graag net zo goed willen worden als hij. Toch vinden we genieten en lol hebben ook belangrijk, we gaan bijvoorbeeld graag op buitenrit als afwisseling. En ook rijd ik springwedstrijden met Onyx, omdat we dat allebei ook heel erg leuk vinden!”

Foto’s: Nathellie Holzken (privebezit)