Bij vier ‘probleempaarden’ konden de huidproblemen worden opgelost door het geven van een speciaal, minder suikerrijk voer, maar voor drie was dat niet afdoende en ging Rita-Sophie aan de gang met een behandelplan van Greenvalley tegen zomereczeem.
Bij vier ‘probleempaarden’ konden de huidproblemen worden opgelost door het geven van een speciaal, minder suikerrijk voer, maar voor drie was dat niet afdoende en ging Rita-Sophie aan de gang met een behandelplan van Greenvalley tegen zomereczeem. Foto's: Getty Images/iStockphoto | Gemma Jansen | e.a.

Staart- en maneneczeem... Weg met jeuk!

Verzorging

Stal Mansour aan de rand van Arnhem bestaat al sinds 1972. Welzijn van de paarden speelt een belangrijke rol bij de huidige eigenaren, Rik en Caroline.

Toen enkele paarden van de manege ernstig werden geplaagd door staart- en maneneczeem schakelde Caroline hulp in en met goed resultaat.

Deze hulp verscheen in de vorm van Rita-Sophie Groenendaal uit Wageningen. Zij startte in 2020 het bedrijf Greenvalley Health Products, met als missie een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van paarden en andere gezelschapsdieren.

Het is een zusterbedrijf van haar bestaande bedrijf Greenvalley International B.V. Dat bedrijf dateert al van 1996 en is  al 26 jaar gespecialiseerd in diervoederadditieven, die het welzijn en de gezondheid van landbouwhuisdieren ondersteunen. De naam Greenvalley is de Engelse vertaling van de naam Groenendaal. 

Leuk detail: Rita-Sophie heeft nu twee eigen paarden, maar toen dat nog niet zo was, reed ze meerdere keren per week bij Stal Mansour en bracht ze daar min of meer haar jeugd door.

Ten einde raad

Caroline vertelt: “Onze manege staat midden in het bos. Het is hier zo goed als windstil en onze paarden hebben 24/7 de beschikking over een vrije omloop. Dat ze meestal buiten zijn en dus ook mesten, betekent vrij spel voor allerlei vliegjes en mugjes. Een ideale broedplaats voor deze insecten.”

“Er leven hier zo’n 50 paarden. Bij vier ‘probleempaarden’ konden de huidproblemen worden opgelost door het geven van een speciaal, minder suikerrijk voer, maar voor drie was dat niet afdoende en ging Rita-Sophie aan de gang met een behandelplan van Greenvalley tegen zomereczeem.” 

Prednison

Rita-Sophie “Toen ik hier kwam, wilde Caroline maar al te graag onze producten gebruiken in een poging om het zomereczeem met de daarbij behorende jeuk te verminderen. Het ging om de Friese merrie Nanna, de Spaanse ruin Juan en de pony Vesper. Twee van de drie waren al eerder behandeld door de dierenarts met Prednison. Dit hielp wel iets, maar slechts voor korte tijd. Nanna en Juan hadden schuurwonden en Vesper was op een gegeven moment niet meer te vangen, omdat zijn huid zo gevoelig was geworden dat aanraken hem pijn deed. Er moest dus echt iets gebeuren.”

Culicoides

Rita-Sophie legt uit: “Staart- en maneneczeem wordt veroorzaakt door knutten: de Culicoides, een geslacht van bijtende muggen, die in een wolkje om de paarden heen zwermen. Culicoides worden daarnaast ook wel kriebelmuggen genoemd. Deze kleine mugjes brengen via het speeksel een eiwit in het bloed van het paard dat een allergische reactie kan veroorzaken dit wordt zomereczeem genoemd.”

“Deze allergische reactie geeft enorme jeuk, waardoor het paard zich krabt en schuurt, vaak tot bloedens toe. De schatting is dat het gaat om 20% van de koudbloedpaarden, waaronder IJslanders, Shetlanders, Friese paarden en Tinkers. Maar het komt ook voor bij warmbloedpaarden.”

Kokosvetzuren

Bij Greenvalley werken zes mensen, waaronder twee dierenartsen, een dierfysioloog en een technoloog. “We deden al sinds 2017 onderzoek naar de werking van kokosvetzuren. Dit blijkt heel goed te werken tegen de knutten. Zomereczeem komt over de gehele wereld voor, zo leveren we ook aan landen als Namibië, Jordanië, Denemarken en Zweden. De laatste is met zijn enorme bossen en meren een waar Walhalla voor insecten.”

“Zelf heb ik twee IJslanders. Eén van hun weidemaatjes had zomereczeem. Met hulp van onze producten konden we èn de muggen weghouden en vond er direct wondherstel plaats. Het werkte zo goed, dat dit paard nu al drie seizoenen zonder jeuk en zonder de beschermende eczeemdeken 24/7 op de wei staat.”

Zonder dekens

“Staart- en maneneczeem is vreselijk voor een paard”, aldus Caroline. 

“Zo’n paard is alleen maar bezig met waar hij of zij kan schuren; door de dekens, tegen het hek, tegen de stalwand, tegen de voerbak, et cetera. Via een manegeklant kwamen we in contact met Rita-Sophie en Greenvalley. We zijn vorig jaar op haar advies een pilot begonnen met Nanna en Vesper en Juan.”

“Op een gegeven moment hebben we de dekens eraf gehaald, dat was voor ons echt een test en heel spannend. Hoewel de paarden toen nog niet zo heel lang behandeld werden, werd zonder dekens het schuren niet erger. Dat was al een enorme opluchting, want dekens op- en heel houden in een koppel met paarden is een tot mislukken gedoemde uitdaging. Bij onze eczeem-paarden knippen we overigens wel de manen kort, dat werkt makkelijker bij het behandelen. Vorig jaar begon Rita-Sophie hier halverwege de zomer met de behandeling. Nu ben ik bij Juan begin maart al van start gegaan met Happy Skin Spray in de hoop de allergische reactie voor te kunnen zijn.”


“Bij onze eczeem-paarden knippen we overigens wel de manen kort, dat werkt makkelijker bij het behandelen”

Van binnen en van buiten

Rita-Sophie vult aan: “Ons eerste succes was dus met IJslander Spolur bij mij in de wei, in 2019. Als bedrijf hebben we ons toen gefocust op de huidproducten en het door ontwikkelen ervan. Onze insteek was: ‘als dit zo goed werkt, dan moeten we daar wat mee!’ In het jaar daarop hebben we onze producten uitgezet bij 75 eczeempaarden. Het prototype is nu de huidige Happy Skin Huid Spray.”

“Door de geur blijven de knutten op afstand van het paard en maakt de vettige substantie het de knut erg moeilijk om dicht op de huid te bijten. Naast deze Happy Skin Huid Spray is er ook nog een extra variant ontwikkeld om te gebruiken tijdens zeer hoge insectendruk; Happy Skin Buzz Off Spray. Deze variant werkt eveneens tegen teken.”

Beschadigde huid

“Mocht je pony of paard voordat je begint met Greenvalley Health Products al een beschadigde huid hebben dan is daarvoor de Happy Skin Huidgel een uitkomst. Deze huidspray werkt sterk-anti bacterieel, verkoelt, en legt door het Xanthaangom een beschermlaag op de wond zodat genezing snel gaat.”

“Genoemde producten zijn voor uitwendig gebruik, maar op basis van wetenschap zijn wij als onderzoekers ervan overtuigd dat er een relatie is tussen een gezonde darmwerking en staat van de huid. Daarom hebben we Happy Belly Solid ontwikkeld, een supplement dat zorgt voor de ondersteuning van de darmwerking en als het ware je paard van binnenuit beschermt tegen een heftige allergische reactie”, legt Rita-Sophie Groenendaal verder uit.

Standvastig

Caroline vervolgt: “De verwachting is dat de temperatuur stijgt, voor mijn gevoel merken we dat al, want de knutten zijn er al eerder in het seizoen en ze blijven langer. Wij werken hier op Stal Mansour voor het tweede jaar met de Happy Skin Huidspray en de Happy Belly Solid. Hoe vroeger we hier beginnen met behandelen, hoe minder ze last krijgen van die mugjes. Het is behoorlijk intensief, want we sprayen de probleempaarden twee keer daags. Happy Belly voeren we het hele jaar door.”

“Dat gaat nu in een paar schepjes over het voer, maar er is een koekje in ontwikkeling en dat zou helemaal makkelijk zijn. De paarden die Happy Belly krijgen zitten aan het einde van de winter super in hun vel en vacht, dus het doet zeker wat. Nu maar hopen dat het zo blijft als het knutten-seizoen losbarst.”


Bijschrift - Credit

Verbetering

“Wekelijks komen hier zo’n 600 mensen op de manege”, deelt Caroline mee. 

“Iedereen vindt de jeuk en de open wondjes bij de paarden super sneu, maar heeft ook een eigen mening en geeft goedbedoeld advies hierover. Dus ik moest soms wel standvastig zijn om de pilot te laten slagen, maar onze medewerksters waren ook heel enthousiast en merkten na een week al verbetering! We hopen dat deze verbetering ook dit jaar doorzet.”

Veel geleerd

“De goede resultaten van de producten weten we via de feedback van alle eigenaren die ons advies opvolgden, hun paarden gingen behandelen met onze producten en de dekens weg durfden te leggen”, legt Rita-Sophie uit. 

“Het is superfijn samenwerken met Caroline, want zij is bijzonder secuur en gedreven en maakt van iedere verandering bij haar paarden een notitie. Daar hebben wij als bedrijf enorm veel van geleerd.”

Altijd te gebruiken

“Inmiddels hebben we al duizenden paarden kunnen helpen, maar het is dan ook een heel veilig product wat te allen tijde te gebruiken is. Ook als er een veulen bij de merrie loopt. We zijn nog lang niet uit ontwikkeld, maar onze producten zijn al een hele grote stap in het verminderen van staart- en maneneczeem!”, besluit Rita-Sophie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding