Afbeelding
Joyce Kolfschoten

Jantien Naber: “Mijn eventingpaard is echt mijn maatje”

Nieuws

Jantien Naber (15) komt uit een echte paardenfamilie. Haar passie ligt bij de eventingsport, want de afwisseling in die discipline vindt Jantien erg leuk. “Mijn doel is om dit najaar mee te mogen rijden op het EK Eventing voor Junioren.”

Eventingsport

Jantien rijdt haar hele leven al paard. “Thuis hebben we een trainings- en africhtingsstal. Ik zat al voorop bij mijn moeder toen ik 3 was en op mijn 5de kreeg ik mijn eerste pony Boyke. Daarna kwamen verschillende pony’s waarmee ik eventing en springen heb gereden. Omdat ik al snel vrij groot was ben ik met 12 jaar bij de paarden gaan rijden. Mijn favoriete discipline is eventing. Je rijdt dan een dressuurproef en een springparcours en ook nog een cross door weilanden en bossen. Een soort triatlon voor paarden dus. Ik heb 1 paard op internationaal niveau en dat is ACSI Barnadown B Lucky, die we thuis altijd gewoon Lucky noemen. Lucky is een 15-jarige Ier en hij is echt mijn maatje.”

Samenwerken met je paard

Jantien vindt de omgang met dieren het leukst aan de paardensport. “Samen trainen, elkaar proberen te begrijpen en maatjes worden met je paard. En uiteindelijk samen gaan voor een goed wedstrijdresultaat.” De eventingsport vindt Jantien het leukst. “Je hebt veel afwisseling met de 3 verschillende onderdelen. Als er 1 onderdeel niet zo goed gaat kun je nog goed presteren door de andere onderdelen goed te doen. De cross rijden is natuurlijk het leukste met de snelheid en over natuurlijke hindernissen. Hier krijg ik echt een kick van. Minder leuke kanten zijn dat je soms heel goed getraind hebt en dat het toch niet gaat zoals je zou willen. Je leert wel met teleurstellingen omgaan.”


Toewerken naar het EK

Vorig jaar reed Jantien een bijzondere wedstrijd. “Na een hersenschudding door een val van mijn paard reed ik voor de eerste keer een internationale wedstrijd. We behaalden toen een 5e prijs terwijl er meer dan 100 deelnemers waren. Ik was toen echt trots op mijn paard die daar super zijn best heeft gedaan.” Jantien heeft voor dit jaar ook nog een belangrijk doel. “Ik wil graag dit najaar het Europees Kampioenschap voor Junioren rijden. Dat is in Italië en het zou super gaaf zijn om daar te mogen rijden. Verder wil nog beter leren paardrijden en zijn we op zoek naar een 2e paard er bij die ook op internationaal niveau kan presteren.”

Foto’s: Jantien Naber (privebezit)