Afbeelding

Yvon Noordermeer: “Een simpel ‘dressuurrondje’ geeft het gevoel dat je vliegt”

Nieuws

Samen met haar zus is Yvon Noordermeer (17) actief in de dressuursport. Op TikTok deelt ze veel van haar avonturen met haar paarden Likarla en Ginellie-M. “We wilden een schoolmaster die alles kon, dus ook springen. Maar toen we de 3-jarige dressuurgefokte Likarla (v. Ferguson) tegenkwamen, waren we meteen verkocht!”

Manegewedstrijden

Yvons moeder heeft vroeger zelf ook altijd al paardgereden en sinds Yvon nog heel klein was stapte ze af en toe door het weiland op haar moeders paard. “Toen ik eindelijk 6 was kon ik beginnen met manegelessen. Ik deed altijd al heel fanatiek mee aan de wedstrijden en deed zowel dressuur, springen als carrousel.” Inmiddels heeft Yvon 2 paarden: Likarla & Ginellie-M. 

Focus op dressuur

“Dat ik nu voornamelijk dressuur rij is eigenlijk een beetje toevallig gelopen, we wilden een schoolmaster waarvan we alles konden leren en die ook een leuke sprong kon maken. Een echte allrounder. Maar toen we uiteindelijk bij Likarla kwamen, een 3-jarige dressuurgefokte merrie van Ferguson, waren we meteen verkocht. En Likarla haar talenten liggen echt bij de dressuur, dus zo ben ik gaan focussen op de dressuur.”


Elkaar begrijpen

“Aan de dressuursport vind ik het leuke dat een simpel ‘rondje’ je echt het gevoel kan geven alsof je vliegt. Maar dan op een totaal andere manier dan als je springt. Het kan dan allemaal zo vanzelf gaan en het gevoel dat jij en je paard elkaar 100% begrijpen is echt waarom ik zoveel van de dressuursport houd. De minder leuke kanten aan de dressuur heb ik niet echt, maar aan de paardensport vind ik het soms wel jammer dat veel mensen elkaar zo weinig gunnen. Van jaloezie is heel veel sprake en sommige mensen handelen daar ook echt naar, dat vind ik wel een minder leuke kant.”

Hard werken om doelen te bereiken

Yvons dagelijks leven bestaat uit school, social media en natuurlijk paarden. “Ik deel de paarden samen met mijn zus Suzan, wat het combineren van paarden en het leven buiten de paarden makkelijker maakt: ‘Gedeelde smart is halve smart’. Mijn mooiste herinnering is de Hippiade 2023 waar ik samen met Ginellie van start mocht komen. Met de paarden naar zó’n mooie wedstrijd waar je al jaren van droomt, dat is gewoon echt geweldig. Zeker als het dan ook nog eens heel goed gaat! Dromen en doelen zijn om nog een keertje naar het NK te mogen. Indoor Brabant of Jumping Amsterdam lijken me ook heel gaaf en een keertje internationaal starten staat ook nog op het lijstje. Ik denk dat met hard werken dit misschien nog wel eens mogelijk is, dus daar gaan we voor!”

Foto’s: Yvon Noordermeer (privebezit)