Afbeelding

Renee Meijer: “Een goede basis vind ik het belangrijkste bij een jong paard”

Nieuws

Fulltime in de paarden werken was altijd al een droom voor Renee Meijer (20). Inmiddels leidt ze springpaarden op en brengt ze deze uit op wedstrijd. “Ik vind het onwijs leuk, ondanks dat het hard werken is. Dat heb ik er 100% voor over.” 

Van mennen naar springen

Renee heeft van jongs af aan al een passie voor paarden, maar op haar 12de begon ze pas in de springsport. “Voorheen ben ik altijd actief geweest in de mensport en heb ik lekker met die pony’s in het bos gecrosst. Tot ik op een dag de knop omzette en heel graag wilde gaan springen. Zo is het balletje gaan rollen. Op mijn 12de kreeg ik toen mijn eerst D-springpony.” Inmiddels heeft Renee meerdere springpaarden. “Mijn jonge paarden staan heerlijk aan huis in een ‘opfokgroep’. Ik heb op dit moment een 4-jarige merrie en een 5-jarige ruin die beide net zadelmak zijn. Daarmee hoop ik dit jaar de eerste stapjes in de sport te gaan maken.” 

Fulltime werken met paarden

“Het is onwijs leuk en altijd een droom geweest om fulltime in de paarden te werken. Er zijn daarom heel veel leuke kanten. Het leukste vind ik toch nog altijd dat een paard een levend dier is en niet zomaar gaat en staat waar je zelf wil. Je moet er echt een band mee opbouwen om ze voor je te laten werken. Hoe meer je ze geeft, hoe meer je ook van ze terugkrijgt. Dat merk je zeker ook in de intensieve wedstrijdsport; je moet goed naar je paard luisteren, wil je goede resultaten behalen. Natuurlijk zijn het lange dagen en is het hard werken, maar dat heb ik er 100% voor over.” 


Vrienden en school

Ondanks deze lange dagen ziet Renee haar vrienden regelmatig. “De meeste van mijn vrienden werken ook fulltime in de paarden. We komen elkaar wekelijks tegen op concoursen of gaan doordeweeks een keer dineren met een groepje.” Ook doet Renee nog een opleiding. “Dit is prima te doen, want ik volg mijn opleiding Paardensport- en houderij in BBL-vorm, dus hoef maar af en toe aanwezig te zijn bij de lessen.”  

Speciale momenten

Er zijn twee speciale herinneringen voor Renee. “De eerste keer dat ik met mijn D-pony mocht starten op Indoor Brabant was heel speciaal en ga ik nooit vergeten. Ik begon later met springen dan veel anderen en ik had een redelijk ‘normale’ pony. Ik was dus heel trots dat ik daar mocht rijden.” Een andere mooie herinnering is het afgelopen jaar, vertelt Renee. “Ik heb mijn eerste paard, die ik heb gekocht als jaarling, zelf opgeleid tot zijn zesde en naar het 1.25m niveau getraind. Ik heb hem vorig jaar verkocht en dat was ook echt een moment waar ik trots was op mezelf, want dat heb ik helemaal zelf gedaan.” 


Van start met een goede basis

In de toekomst hoopt Renee nog veel meer paarden op te leiden. “Ik vind zelf de basis heel erg belangrijk wanneer je met een jong paard begint. Ik streef dus altijd naar een goede basis, ook als een paard dan wat meer tijd nodig heeft. De jonge paarden die ik ga opleiden wil ik echt een goede start geven, zodat ze hetgeen ik daarna van ze ga vragen in de sport goed kunnen oppakken. Naast de jonge paarden hoop ik ook een aantal paarden op het hogere niveau te kunnen rijden en die wat langer te kunnen houden.” 

Foto’s: Renee Meijer (privebezit)