Afbeelding

Puk van Ierland: “Tijdens voltige kan ik al mijn gedachten en zorgen opzij zetten”

Nieuws

Bij paardensport zal je waarschijnlijk eerst denken aan springen, dressuur of eventing. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer vormen van paardensport. Puk van Ierland (18) beoefent de sport voltige. Dat is een combinatie van dans en acrobatiek op de rug van een paard. “Er zijn verschillende categorieën, maar het belangrijkste is altijd de harmonie tussen paard, longeur en voltigeur.” 

Paardrijden en turnen

Puk begon met paardrijden op de manege. “Toen ik nog erg klein was, liep ik al tussen de paarden omdat mijn oudere zus op paardrijden zat. Toen was ik al gelijk een grote dierenvriend. Na best wel wat sporten uitgeprobeerd te hebben, ben ik op mijn 9de begonnen op de manege. Ik heb 3 jaar op de manege gereden en ook een verzorgpaard gehad, maar op gegeven moment kriebelde het heel erg om te gaan turnen. Van mijn ouders moest ik kiezen tussen paardrijden of turnen. Ik vond paardrijden te leuk om te stoppen. Toen mijn moeder vertelde dat op een manege in de buurt voltigekampen werden gegeven, had ik geen idee wat dat was. Maar toen ik deelnam aan dit kamp, was ik gelijk in de wolken. En dat is nooit meer gestopt.” 

De leuke en minder leuke kanten

“Het leuke aan voltige vind ik dat het een ‘aparte’ sport is. Het is nog niet heel bekend en dat maakt het zo speciaal. Wat het ook speciaal maakt, is dat ik tijdens het voltigeren mijn gedachten en zorgen opzij kan zetten. De mensen en paarden waar ik mee werk, zijn ook een soort grote familie geworden! Het ‘minder’ leuke aan voltige is dat het heel onvoorspelbaar is. Niet alleen voor de voltigeur is het een belastende sport, maar ook voor je paard. Je moet dus zoals altijd goed zorgen voor je paard. Ook is het best een dure sport; omdat het nog niet zo bekend is, zijn wedstrijden en trainingen vaak ver weg. Voor mijn solo trainingen rijd ik tweemaal per week 40 minuten heen en terug. Voor de teamtrainingen rijd ik 2 keer per week 1,5 uur heen en terug. Voor het hoge niveau moet je er dus ook veel tijd en energie in steken.” 


Nuchter en bomproof paard 

Bijna elk paard kun je opleiden voor voltige, vertelt Puk. “Je komt dan ook verschillende rassen tegen, warmbloed en koudbloed. Je moet hier alleen goed over nadenken, omdat voltige natuurlijk best gek is voor de paarden. De paarden moeten dus heel nuchter en bomproof zijn. Als ze de wedstrijdring inlopen wordt er luid geklapt en gejuicht, er wordt muziek afgespeeld, we zijn wel eens ‘lomp’ tijdens de oefeningen, we rennen om ze heen en naar ze toe, we doen oefeningen op de achterhand of op de nek van het paard: hier moeten ze rustig onder blijven. De bouw van voltigepaarden is ook heel verschillend. Je hebt wat smallere paarden of juist wat vollere paarden. Dit is voor iedere voltigeur verschillend, zelf vind ik een gespierder/voller paard fijner om op te voltigeren.” 

School en bijbaan

Naast voltige gaat Puk ook nog naar school en heeft ze een bijbaan. “Zo help ik mijn ouders om de sport te financieren. Ik zit op het Johan Cruyff College; deze school is ideaal voor topsporters. We kunnen vrij krijgen voor trainingen, wedstrijden, fysio enzovoort. En aangezien ik 4 tot 6 keer per week train, is dat heel fijn. Omdat ik op verschillende plekken sport, behoort mijn sociale leven daar ook tot. Mijn vrienden en familie buiten mijn sport weten dat ik erg druk ben. Zij steunen mij hier dan ook volledig in! Daar ben ik erg dankbaar voor!” 


TeamNL en het Wereldkampioenschap in Zweden

Puk heeft heel veel mooie herinneringen gemaakt door de jaren heen. “Een van mijn mooiste momenten was toen ik in 2022 Nederlands kampioen klasse M werd. Ik heb ook veel mogen reizen voor wedstrijden en ik heb zowel solo als met het team veel overwinningen behaald en herinneringen gemaakt. Ook vind ik het heel mooi dat ik na 2 jaar hard werken werd opgenomen in het kader en dus bij TeamNL hoor.” Vorig jaar kreeg Puk het goede nieuws dat ze naar het Wereldkampioenschap in Zweden mocht, nadat ze origineel 1ste reserve was. “Dat is een hele mooi herinnering! Ook al ging het niet zoals we hoopten, ik heb daar zo van genoten, samen met het team. Ik heb daarvan heel veel geleerd en ben nog gemotiveerder in dit nieuwe seizoen gestapt!” 

Ambities voor de toekomst

Puk zit vol ambities voor de toekomst. “Ik heb natuurlijk de ambitie om binnen TeamNL te blijven. Ondanks dat ik net mijn 1ste seizoen als Young Vaulter start, is mijn uiteindelijke doel toch wel om de top 10 te halen tussen de senior 3* Females. Ik wil ook met mijn huidige team Nederland vertegenwoordigen op een kampiioenschap. Ik ga hard blijven werken om dit allemaal te bereiken!” 

Foto’s: Puk van Ierland (privebezit)