Afbeelding

Yentel Hamelink: “Ik ga hard werken om deel te mogen nemen aan nog een EK”

Nieuws

De Zeeuwse Yentel Hamelink (16) maakte recent de overstap van pony’s naar paarden. Bij de eventingpony’s was deze enthousiaste amazone erg succesvol, met onder andere een 11de plek op het EK. Nu ze net een combinatie is met twee nieuwe paarden, heeft ze alweer een duidelijk doel: dat kunstje nog eens herhalen. “Het EK was een waanzinnige ervaring die ik nooit ga vergeten!” 

Op het paard geboren

Yentel eerste woordje was ‘paard’ en dat zegt veel over haar jeugd. “Ik zeg altijd maar dat ik op het paard geboren ben, haha! Mijn moeder reed altijd al fanatiek paard en zo is eigenlijk mijn ‘obsessie’ een beetje begonnen. Vanaf m’n vijfde mocht ik dan echt officieel gaan rijden op een manege in de buurt. En op mijn 8ste kreeg ik m’n eerste eigen pony. Afgelopen jaar is mijn ponytijd beëindigd en moet ik nu dus ‘helaas’ over naar de paarden, maar ook hier heb ik enorm veel zin in!” 

Miss Mickenzy en Jeciliah HM

Yentel heeft momenteel 2 paarden: “Miss Mickenzy, (v. Ramiro B x Jack of Diamonds), een 6 jarige merrie die ik nu aan het opleiden ben, en Jeciliah HM (v. Casco de la Vie Z x Ultimo) een 9 jarige merrie die al op hoog niveau heeft gelopen, wij proberen nu samen op het junioren niveau verder te gaan.” 


Veelzijdige sport

Yentel is actief in de eventingsport. De cross geeft haar elke keer weer een kick, vertelt ze. “Als je door de bossen crosst en over de velden galoppeert kan je niet anders dan genieten. Eventing is de veelzijdigste tak van de sport en het is heerlijk om een hele dag op wedstrijd te zijn en alle onderdelen af te leggen. Maar ook de gezelligheid altijd op de wedstrijden maakt het leuk, iedereen helpt elkaar als dat nodig is en het is gewoon een hele andere sfeer dan bij een dressuur- of springwedstrijd!” 

Valpartijen

De kick, de gezelligheid en het vertrouwen tussen paard en ruiter maakt de eventing zo’n mooie sport. Maar het heeft ook een minder leuke kant, geeft Yentel aan. “Dat zijn toch wel de valpartijen en soms zware tegenslagen. De valpartijen worden gelukkig steeds minder, door alle veiligheidsmaatregelen, maar helaas blijven ze nog wel regelmatig voorkomen. En tegenslagen blijf je natuurlijk altijd hebben, in elke sport. Voor mij persoonlijk is het ook nog een nadeel dat ik vaak ver moet rijden voor een eventingwedstrijd, aangezien ik in Zeeland woon.” 


Dagelijks leven

“Van maandag tot vrijdag moet ik helaas gewoon naar school toe. Gelukkig heb ik een aangepast rooster, omdat ik mijn examens gespreid doe. Dit betekent dus dat ik dit jaar 4 vakken examen heb en dan volgend jaar maar 3. Op deze manier heb ik voldoende tijd om de paarden te trainen en eventueel doordeweeks wedstrijden te rijden. Voorheen had ik 3 pony’s, daarna 2 pony’s en een paard en nu ik net pony-af ben, houd ik 2 paarden over. Ik heb een redelijk klein sociaal leven, omdat de laatste paar jaren mijn leven echt volledig draaide om de topsport! Mijn sociaal leven bestaat dus meer uit paardenmensen dan ‘normale’ mensen, haha.”

Onofficieel Nederlands kampioen

Yentel mooiste overwinning tot nu toe was afgelopen zomer, met haar pony Orchid’s Tigersun. “In Maarsbergen werd ik met mijn pony (onofficieel) Nederlands kampioen bij de pony’s 2*.  Voor de hoogste klasse eventingpony’s (de 2*) bestaat er geen officieel Nederlands kampioenschap vande KNHS, dus vandaar onofficieel, maar dat maakt de overwinning niet minder bijzonder.” 


Europees kampioenschap in Le Mans

Mijn mooiste herinnering is toch wel echt het EK Eventing in Le Mans! Een waanzinnige ervaring die ik nooit meer ga vergeten! We hadden een waanzinnig leuk team, waar ik ontzettend van heb genoten. Maar ook de wedstrijd zelf was echt onvergetelijk. Met als resultaat dat ik als 11de van Europa eindigde en als beste Nederlander!” Deze EK-ervaring smaakt zeker naar meer voor Yentel. “In de toekomst hoop ik bij de paarden weer een EK te mogen/kunnen rijden! Hier gaan we zo hard mogelijk voor werken, aangezien ik nog maar net een combinatie ben met Jeciliah, en Miss Mickenzy nog aan het opleiden ben.” 

Dankbaar

“Voor velen misschien niet iets bijzonders, maar ik wil het toch even kwijt. Mijn ouders hebben mij de afgelopen jaren enorm hard geholpen om mijn dromen waar te maken, en hier ben ik ze onwijs dankbaar voor! Zonder hen had ik nooit zo ver kunnen komen. Dus heel erg bedankt daarvoor!” 

Foto’s: Yentel Hamelink (privébezit)