Afbeelding
ACP ANDREAS PANTEL

Tom van Schipstal: “Mijn vader en ik rijden elkaars paarden regelmatig, dat houdt ons scherp”

Nieuws

Met ouders die beide paardrijden, kon het niet anders of Tom van Schipstal (20) ging ook paardrijden. Inmiddels is hij actief in de springsport, waar hij met zijn toppaard Ivanhoe op 1.35 niveau uitkomt. “Ik heb geleerd dat fouten maken niet erg is, het gaat erom hoe je hierop reageert en dit oplost.” 

Dressuur en springen met pony’s

Tom groeide op tussen de paarden, met ouders en een broer die beide ook paardrijden. “Mijn vader reed voornamelijk eigen gefokte springpaarden, mijn moeder reed dressuurpaarden. Mijn broer begon met rijden op de manege en later op een A-pony. Ik was toen 4 en vond dat ook leuk. Toen mijn broer een grotere pony kreeg, ben ik ook begonnen met paardrijden. Met mijn pony deed ik zowel dressuur als springen. Al snel kwam ik erachter dat mijn moeder dressuur rijden leuker vond dan ikzelf, van het springen kreeg ik echt een kick, van dressuur niet. Ik ben daardoor in de dressuur niet verder gekomen dan het L.”

Hulp van zijn vader

Momenteel rijdt Tom 3 paarden. “Ivanhoe is een 15-jarige van Flipper d’Elle, daarnaast rijd ik nog een 6-jarige van Ghost Z en een 5-jarige Messenger. Thuis hebben we 6 paarden, mijn vader rijdt er ook 2 en we hebben nog een fokmerrie. Omdat mijn vader ook springt en erg fanatiek is, wisselen we onderling ook wel eens van paard. Ook proberen we elkaars paarden elke maand een keer te rijden, zo blijven we scherp in de training. Het is soms lastig om door je vader op verbeterpunten gewezen te worden, maar ik kan daar wel ontzettend veel van leren. Ik heb zelf weinig ervaring met het opleiden van jonge paarden, mijn vader kan me daar goed bij helpen.”


Combinatie van jonge en ervaren paarden

Samen met je paard een steeds hoger niveau behalen, dat vindt Tom het leukst aan de springsport. “Ik vind hierin de combinatie van meer ervaren en jonge paarden erg prettig. Zo kan ik op internationale wedstrijd zowel 1.30/1.35 rijden met mijn ervaren paard Ivanhoe, maar kan ik ook met mijn 5 en 6-jarige in de lagere rubrieken rijden. Het groeien met een jong paard vind ik echt ontzettend leuk. Ik ben nu een jaar een combinatie met de 6-jarige Baelish Fve, vorig jaar reden we 1.00m, nu 1.20/1.25m. De groei die je samen met het paard maakt en de band die je creëert vind ik ontzettend mooi!”

Druk om te presteren

De minder leuke kant is de druk om te willen presteren. “Ik vind het heel moeilijk als ik fouten maak, het liefste heb je natuurlijk dat alles precies gaat zoals je dat voor ogen hebt. Maar dat is in de praktijk vaker niet dan wel. Pascal Roosendaal, die mij nu 3 jaar traint, heeft mij geleerd dat we allemaal fouten maken, het is de manier hoe je hierop reageert en hoe snel je het oplost wat belangrijk is. Dit is hetzelfde met een ‘perfecte’ afstand; altijd een perfecte afstand rijden is niet haalbaar. Wat ik een mooie uitspraak van Pascal vind, is een afstand rijden ‘binnen de marge’. Zowel met het rijden zelf als met dit mentale deel helpt Pascal mij erg goed.”

  

Dagelijks leven

Naast de paarden doet Tom ook nog een opleiding. “Ik zit nu in het 4de jaar van de opleiding hbo Automotive Business Management aan de IVA in Driebergen. Afgelopen 3 jaar reed ik dagelijks op en neer van Brabant naar provincie Utrecht, zo’n 1.000 kilometer in de week, maar alles voor de paarden natuurlijk. Het was soms aardig lastig te plannen, maar ik kon wel een stuk beter mijn tijd indelen dan nu ik fulltime stageloop. Op dit moment ben ik met mijn afstudeerstage bezig waarbij ik mijn scriptie schrijf bij Polestar in Eindhoven. Ik heb het hier zeker naar mijn zin, maar dit neemt wel met zich mee dat je alles met de paarden voor 9 uur in de ochtend en na 7 uur in de avond doet. In deze tijd van het jaar is dat niet altijd leuk. Mijn moeder verzorgt de paarden, longeert en rijdt ook nog wel eens als ik geen tijd heb. Daar ben ik heel dankbaar voor. Een sociaal leven hoort er natuurlijk ook nog bij, ik vind het heerlijk om in het weekend wat te gaan drinken of uit te gaan met wat vrienden. En bijna elke zondagavond ben ik bij Manage Heiligers in Asten te vinden, het vaste avondje uit voor de jeugd uit de paardenwereld.”

Buiten comfortzone

Wanneer er wordt gevraagd naar Toms mooiste overwinning antwoordt hij lachend: “Dat is een beetje een confronterende vraag. Winnen doe ik zelden nu ik er zo over na denk. Van nature uit ben ik eigenlijk geen snelle ruiter, ik hoor vaak dat ik dit van mijn vader heb overgenomen. Sinds dat ik mijn meest ervaren paard Ivanhoe heb ben ik gaan lessen bij Pascal Roosendaal. Dat is nu precies 3 jaar geleden en in deze 3 jaar ben ik (gelukkig als je het aan hem vraagt) wat sneller gaan rijden. Wat vlotter door het parcours rijden gaat nu een stuk beter, toch is het nog vaak buiten mijn comfortzone om wat sneller te rijden.”


Mooie herinneringen en overwinningen

“Een van de mooiste herinneringen zijn de Nederlandse indoorkampioenschappen waar ik met onze eigen gefokte ruin Hilton S destijds een 2de plaats behaalde. Het was niet de barrage zoals ik dat wilde, maar het resultaat was daar. De voor mij mooiste herinnering is een 2de plek met Ivanhoe in de medium tour finale op het concours in Asten afgelopen zomer. Bij zo’n proef komt bij mij echt wel wat spanning om te willen presteren, dan is het extra mooi als dit resulteert in een strijd met Maikel van der Vleuten. Door de sport ben ik ook in contact gekomen met een nieuw, trendy merk: ECx Fashion. Zowel voor het rijden als alledaags ontzettend fijne en sportieve kleding.”

Plezier hebben is het belangrijkst

“Ik heb niet echt een specifiek doel voor ogen in de toekomst. Ik vind dat plezier hebben in het rijden het allerbelangrijkste is. Wel kijk ik ernaar uit dat, als ik mijn opleiding afgerond heb, ik een stuk meer vrije tijd heb om de paarden weer te kunnen trainen. Ik wil niet meteen fulltime aan het werk gaan, zodat ik eerst een tijd de focus op de paarden kan leggen.”

Foto’s: Tom van Schipstal (privébezit)