Afbeelding

Dagmar van der Spek: “Ik ben benieuwd wat de paarden mij gaan brengen”

Nieuws

Een hippische opleiding, lesgeven, paarden trainen voor anderen, handel, fokkerij, wedstrijden rijden en ga zo maar door. Er is weinig wat Dagmar van der Spek (20) nog niet heeft gedaan. Vanuit Florida, waar ze momenteel stageloopt, vertelt ze over haar paarden, dagelijks leven en toekomstplannen. “Toen ik Luun kreeg kon zij nog weinig en had ik nog nooit een paard opgeleid, maar door haar fantastische instelling en karakter zijn we al ver gekomen.”

Luun en Nella

Dagmar heeft, samen met haar moeder, verschillende paarden. “Lollypop (Luun) is een KWPN merrie van Sandokan x Cento. Ik rijd met haar M2 dressuur, 1.10 springen en L eventing. Lenella van de Falieberg (Nella) is een merrie van Triomphe de Muze x Odermus R, zij heeft 1.00m gesprongen.” Dagmars moeder heeft ook nog twee eigen paarden. “Naast de paarden vinden we het leuk om jonge pony’s te kopen en te beleren. Die zijn allemaal voor de verkoop en zoeken we dan ook een geschikte match voor. Wij hebben de paarden aan huis staan, dus dat geeft ons veel vrijheid.”

Elkaar opleiden

Dagmars paarden zijn beide 7 jaar en worden of werden uitgebracht in de sport. “Luun heb ik sinds ze 4 was, ze was zadelmak, maar kende niet veel. Ik had toen nog nooit een paard opgeleid, zelfs nog nooit een officiele wedstrijd gereden. Een hele slechte combinatie zou je denken en het was zeker niet makkelijk. Maar doordat Luun een fantastische instelling en karakter heeft, zijn we toch gekomen waar we nu zijn. En ik geloof dat we samen nog veel verder kunnen komen.” Nella is ook door Dagmar uitgebracht in de sport, maar zij is op dit moment drachtig.


Shetlanders en Welshpony’s

Dagmar begon met paardrijden omdat haar moeder ook altijd al paard heeft gereden. “Nadat ik mijn zwemdiploma had gehaald mocht ik dan ook op paardrijles. Ik begon bij een ponyclub op shetlanders. Toen ik eenmaal een beetje kon paardrijden kreeg ik een verzorgpony op de stal waar mijn moeders paard stond: en Welshpony waar ik alles mee kon doen. Ik ging vaak met mijn moeder op buitenrit en vond galopperen fantastisch! Als er een tak lag vond ik het al erg leuk om eroverheen te springen.”

Crossen is favoriet

De liefde voor eventingsport zat er bij Dagmar dus al jong in. “Het leuke aan de eventingsport vind ik dat het heel veelzijdig is: je moet zowel dressuur, springen als het crossen onder de knie hebben. Mijn favoriete onderdeel is natuurlijk de cross. Ik kan merken in de cross dat Luun het ook leuk vindt. Ze kijkt goed mee en over de optimale tijd hoef ik me geen zorgen te maken, want het gaspedaal zit er goed op. Het enige nadeel is dat we voor eventingwedstrijden vaak een stuk verder moeten rijden dan voor een spring- of dressuurwedstrijd.”


Dagelijks leven

Op dit moment ziet het dagelijks leven van Dagmar er anders uit dan normaal. “Ik loop 3 maanden stage in Florida. Normaal heb ik doordeweeks school, ik doe een hippische opleiding en zit in mijn laatste jaar. Ik heb mijn paard daarbij nodig, dus Luun staan van maandag tot vrijdag op school. Ik rijd haar dan in de lessen of longeer haar. Ik heb gelukkig fijne uren op school, dus heb ik tijd om ook de paarden thuis te rijden en te verzorgen. Ik ben Orun 3 instructeur en geef ook nog les aan kinderen en particulieren aan huis op hun eigen paard. Naast lesgeven rijd ik ook paarden van anderen. Ik help de eigenaar dan altijd op weg, en na een tijdje kunnen ze zelf aan de slag met hun paard. Dat vind ik heel leuk om te doen! Al Dagmars vriendinnen hebben ook paarden. “Daardoor is het gelukkig makkelijk om elkaar te begrijpen dat het druk is. Wel vinden we het leuk om uit te gaan en een drankje te doen. Het is dan de volgende ochtend jammer dat de paarden om 8 uur weer gevoerd moeten worden, haha. Er zijn dus voor- en nadelen van het hebben van paarden aan huis, maar ik zou niet anders willen.”

Springen zonder zadel competitie

De bijzonderste overwinning van Dagmar is geen eventingwedstrijd, zoals je wellicht zou denken. “Hoewel ik daar ook zeker leuke prijzen heb gewonnen, is mijn leukste overwinning toch iets wat je niet vaak hoort. Zo werd ik gevraagd via mijn opleiding om in een dorp verderop mee te doen aan de springen zonder zadel competitie. Ik vind dat soort dingen altijd leuk om te doen. Nu had ik nog nooit zonder zadel gesprongen met Luun, dus ik dacht dat ik er wel snel uit zou liggen. Maar niets bleek minder waar. Uiteindelijk sprongen we foutloos over 1,35m heen waardoor wij de winst binnen sleepten. Met 250 euro en een bos bloemen was dit ook de grootste prijs die ik ooit gekregen heb, haha.”


Hunter-jumper sport

Voor de toekomst heeft Dagmar verschillende plannen, allemaal met de paarden. “Ik hoop verder te komen in de wedstrijdsport: zowel springen, dressuur als eventing. Ik wil jonge paarden opleiden en misschien parttime bij een springstal werken. Ook hoop ik meer te weten te komen van de handel en dan met name hunter/springpony’s. Ik moet daar nog een hoop voor leren, dit is iets wat je vanuit een opleiding niet mee gaat krijgen, vandaar mijn stage nu in Amerika. Ik hoop meer mensen te leren kennen en meer te leren over de hunter jumper tak van sport. Dat is in Nederland namelijk helemaal niet bekend.”

Bedrijf van ouders uitbreiden

“Ik wil ook verder met het bedrijf wat mijn ouders hebben opgericht en aan het uitbreiden zijn. Dit is een groepsaccommodatie waar wij tot 12 personen kunnen ontvangen, gelegen in het Drents Friese Wold. Ook gasten met paarden zijn welkom. Dit is natuurlijk erg leuk om verder uit te breiden, ik heb hier samen met mijn moeder dan ook al wat ideeën voor. Mocht je benieuwd zijn, de boerderij heet Hoeve Heide & Wold.” Naast al deze plannen leeft Dagmar ook erg in het nu. “Ik zie wel wat er gaat komen en geniet overal van. Ik ben erg dankbaar voor alles wat ik kan doen en al heb kunnen doen. Ik kijk erg uit naar de toekomst en ben benieuwd wat de paarden mij gaan brengen!”

Foto’s: Dagmar van der Spek (privebezit)