Afbeelding

Dominique van Dalsen: “Ik hoop van de paardensport mijn beroep te maken”

Nieuws

Met haar pony Zky behaalde Dominique van Dalsen (16) veel successen: een teamplek op het EK en Nederlands kampioen bijvoorbeeld. Nu ze de overstap heeft gemaakt naar de paarden hoopt ze dit te kunnen herhalen met haar ruin Just Johnson. “Hij is maar liefst 1.84m hoog, maar heeft wel een heel klein hartje.”

Just Johnson: reus met een klein hartje

Dominique begon met paardrijden toen ze 3 jaar oud was. “Mijn moeder reed vroeger ook altijd paard, dus ik ben eigenlijk al heel mijn leven door paarden omringd. Sinds jongs af aan heb ik al een speciale connectie met paarden. Met paarden bezig zijn vind ik vanaf dag 1 al het leukste wat er is!” Dominiques paard is Just Johnson, een ruin van 9 jaar oud. “Op stal noemen we hem Johnny. Hij is ontzettend groot: maar liefst 1.84m hoog. Hij is superlief en heeft ondanks zijn grootte maar een klein hartje.” Naast het paardrijden studeert Dominique Business and Administration in Utrecht.

Team vormen

Met Just Johnson rijdt Dominique dressuur. “Ik vind de dressuursport heel erg leuk, omdat je echt een team vormt met je paard. Dat is natuurlijk bij alle disciplines zo, maar persoonlijk vind ik het bij dressuur altijd net een tikkeltje specialer. Je vraagt natuurlijk heel veel moeilijke dingen van een paard en daarom is het ook zo belangrijk dat je het echt samen doet.”


Dominique en Just Johnson

School combineren met sport

School combineren met het rijden van wedstrijden en trainen is soms lastig, vertelt Dominique. “Gelukkig ondersteunt mijn studie veel topsporters en kan ik veel schoolwerk thuis maken. Zo heb ik dus nog meer tijd voor de paarden. Vaak ga ik ‘s ochtends naar school en kan daarna de hele dag verder bezig zijn met mijn passie.”

Overwinningen met pony Zky

Dominique heeft al veel mooie overwinningen gehad. “Het is erg lastig om er eentje te kiezen. Met mijn vorige pony Zky heb ik veel bijzondere overwinningen behaald: een teamplek op het EK pony’s 2023, Nederlands kampioen 2022 en het winnen van de KNHS Anemone Horse Trucks Cup 2023. Met Johnny heb ik nog niet zoveel wedstrijden gereden, maar ik hoop met hem ook nog vele mooie overwinningen te kunnen behalen.”


Toekomstplannen

“In de toekomst zou ik graag verder willen groeien met Johnny. Hopelijk kan ik ook met hem een plekje in het EK team bemachtigen. Verder hoop ik nog meer paarden ter beschikking te krijgen om verder uit te brengen in de wedstrijdsport. Uiteindelijk hoop ik van de paardensport mijn beroep te kunnen maken!”

Foto’s: Dominique van Dalsen (privébezit)