Afbeelding

Ben Vermeulen: “Tijdens eventingwedstrijden staat iedereen voor elkaar klaar”

Nieuws

Toen Ben Vermeulen (24) opzoek ging naar een ervaren allrounder, kwam hij thuis met een jong dressuurpaard. Toen hij eens eventing met haar probeerde was hij om; de sfeer op de wedstrijden zorgde ervoor dat hij definitief de overstap maakte naar eventing. “Ik vind dressuur nog steeds leuk, maar tijdens het crossen voel je echt wat voor kracht je onder je hebt.”

Van atletiek naar paardrijden

Ben begon op zijn 14de met paardrijden. “Ik had daarvoor wel eens op een paar gezeten, maar ik deed aan atletiek. Paardrijden vond ik eigenlijk meer voor meisjes, dus ik had helemaal geen interesse. Toen ik ouder werd verloor ik het plezier en atletiek en kreeg ik een ongeluk met blijvende knieschade, waardoor ik het ook niet meer kon.” Daarom ging Ben op zoek naar een andere sport. “Van mijn moeder moest ik sporten, dus ging ik van alles proberen. Een klasgenootje op de middelbare school reed paard en nam mij eens mee. Ik moest er toen ook op en de instructrice wist mij goed te motiveren, ik had er meteen veel lol in. Toen ben ik begonnen, van diezelfde instructrice heb ik in korte tijd veel geleerd. Door een goede basis kon ik al snel verder in de paardensport.”

De paarden van Ben

Ben ging opzoek naar een eigen paard. “Ik wilde een 6 tot 9-jarige allrounder, het liefst een ruin. Ik kwam thuis met For Florence (Flo); een 4-jarige dressuurgefokte merrie die net zadelmak was. Met haar ben ik begonnen in de dressuur en heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt naar eventing. Omdat Flo op wedstrijden altijd erg overprikkeld raakte, besloot ik vorig jaar met haar te gaan fokken. Ze heeft toen To Florence (Toetje) gekregen. Omdat ik wel wilde blijven rijden heb ik Limited Edition (Ed) gekocht. Hij heeft al een bak ervaring in de internationale eventingsport en hoewel hij niet de makkelijkste is, heb ik ontzettend veel plezier met hem.”


Overstap naar eventing

“Toen ik met Flo een beetje op een doodlopend pad kwam met dressuur, omdat ze op wedstrijden erg overprikkeld raakte, zeiden wat vrienden van me dat ik crossen eens moest proberen met haar. Ik sprong al wel eens met Flo en dat kon ze ook heel goed, dus ik dacht: waarom niet? Toen ik met Flo wat meer in de eventingwereld kwam en ik veel met vrienden mee op (internationale-) wedstrijden ging, haalde de sfeer op deze wedstrijden me over om definitief de overstap naar eventing te maken. Het maakt niet echt uit welke leeftijd mensen hebben of uit welk land ze komen, iedereen heeft het leuk met elkaar en staat voor elkaar klaar. Hierdoor ervaar ik veel meer gemeenschapsgevoel dan bij de dressuur.”

Creatieve vrijheid in de cross

Hoewel Ben dressuur nog steeds erg leuk vindt, heeft het crossen zijn hart gestolen. “Wanneer je een cross rijdt voel je pas echt wat een kracht je onder je hebt. In de cross heb je best wat creatieve vrijheid, meer dan bij de andere disciplines, denk ik. Wanneer je de cross loopt maak je een plan: hoe rijd ik deze lijnen, wat wordt mijn tempo, ga ik binnendoor of buitenlangs, waar kan ik gas geven, etc. Wanneer het dan zo ver is en je plan succesvol blijkt, geeft dat een extra boost. Eventingwedstrijden zijn geen wedstrijden die je ‘even snel’ rijdt, je bent lang op een wedstrijd. Dit is niet altijd leuk, maar omdat er per weekend vaak maar 1 wedstrijd is, kom je iedereen weer tegen en heb je met elkaar hele leuke dagen.”


Volle dagen

Naast de paardensport is Ben nog druk bezig met studeren. “Ik zit nu in mijn tweede jaar van mijn Bachelor Geschiedenis op de Universiteit van Amsterdam en hiernaast doe ik nog een minor in Russische taal. Best een intensief programma. Gelukkig staat Ed op een fijne pensionstal van een goede vriendin van mij, waar veel werk voor me uit handen wordt genomen. We hebben een crossbaan, een binnenbak en een enorme buitenbak, dus ik had het niet beter kunnen treffen. Mijn dag begint meestal op de universiteit, hierna ga ik in de bieb studeren of bijles geven en aan het eind van de middag ga ik rijden. In de avonden studeer ik nog wat en ga ik meestal nog naar de sportschool. Ik plan mijn doordeweekse dagen echt extreem vol, zodat ik in het weekend ook echt vrij ben. Dan kan ik lekker met mijn paarden bezig zijn en met vrienden afspreken.”

Internationaal eventing starten

“Mijn mooiste herinneringen zijn wanneer ik met vrienden mee ben op internationale eventingwedstrijden. Ik rijd zelf nog niet internationaal, maar ik vind het altijd heel leuk om mee te gaan. We hebben een hele leuke vriendengroep met allemaal internationale ruiters, dus wanneer we allemaal op dezelfde wedstrijd zijn is het altijd hartstikke leuk met iedereen.” In de toekomst hoopt Ben ook internationaal te kunnen starten. “Daarnaast wil ik ook dressuur blijven rijden. Met Ed wil ik deze winter veel springen en de Z dressuur doorlopen. Komend eventingseizoen gaan we er dan weer vol tegenaan. Ik ben niet van plan om van de paardensport mijn werk te maken, dit heb ik wel een tijdje gedaan maar ik miste toch iets. Ik hoop de paardensport te kunnen blijven combineren met mijn werk.”

Foto’s: Ben Vermeulen (privébezit)