Afbeelding

Eline Moerings: ”Paarden opleiden geeft me meer voldoening dan wedstrijden rijden”

Nieuws

Ze leerde lopen in de stallen en begon als manegeruiter op haar 5de. Inmiddels runt Eline Moerings (21) samen met haar ouders en broer Moerings Sporthorses, waar ze paarden fokken, opleiden en uitbrengen op wedstrijd. Eline houdt zich vooral bezig met het opleiden van de jonge paarden en gaat regelmatig mee op wedstrijd als groom. “Plezier hebben is het belangrijkste, de resultaten komen later.”

Moerings Sporthorses

Eline en haar familie runnen samen het bedrijf Moerings Sporthorses in West-Brabant. “Samen met mijn ouders en broer fokken we thuis springpaarden, leiden we ze op en brengen we ze uit op wedstrijden voor de uiteindelijke verkoop. Ik rij zelf twee jonge paarden en train soms de paarden van mijn vader of broer. Mijn moeder is de enige die dressuur rijdt, mijn vader, Bas en ik springen.” Naast dit alles zit Eline in het laatste jaar van Bedrijfskunde en Agribusiness op de HAS Hogeschool en is ze sinds kort ski-instructrice.”

Begonnen op de manege

Eline rijdt al zo lang als ze weet paard. “Volgens mijn moeder heb ik leren lopen in de stallen en kon ik uren kijken naar papa op een paard. Ik ben op de manege begonnen toen ik vijf jaar was en toen ik acht jaar werd deed ik mijn eerste wedstrijd. Ik vond het simpelweg superleuk om pony te rijden; ik deed altijd fanatiek mee met zeskampen, vier- en zestallen, ponykamp en de sinterklaasvieringen. Ik had altijd wel een voorkeur voor springen, maar heb ook enkele seizoenen dressuur gereden. Dat was meer de invloed van mijn moeder.”

Op wedstrijd met een 4-jarig paard

Plezier op één

Eline vindt de groei die de jonge paarden doormaken het leukste aan de springsport. “Het ouder, slimmer, sterker en beter worden geeft mij zoveel voldoening en dwingt me ook om tevreden te zijn met ‘de kleine stapjes’. Ik heb in 2022 mijn junioren merrie (Bardesther) met pensioen gedaan en ben me gaan richten op het trainen van de jonge paarden thuis. Ik merkte dat ik in het begin van mijn ‘internationale carrière’ (in 2017) de kick geweldig vond, maar ik ben later meer druk gaan ervaren wat spanning met zich meebracht. Ik deed er bijna altijd wel een jong paard naast, maar dat was toch anders dan internationaal. Ik was jong en keek enorm op tegen mijn broer en vader die al meer ervaring hadden. Van de spanning ben ik niet altijd beter van gaan rijden en vond het op een gegeven moment ook niet meer leuk om op wedstrijd te gaan. Toen ben ik eens met iemand gaan praten en kwam ik tot de conclusie dat het belangrijkste voor mij het plezier was. Het laatste junioren jaar heb ik daardoor gelukkig echt kunnen genieten, daar denk ik nog vaak aan terug. Plezier hebben is het belangrijkste, de paarden daarna en de resultaten komen later.”

Elke dag is anders

De dagen zijn voor Eline altijd weer anders. “Ik heb geen vaste planning, daar hou ik van. Ik begin mijn dagen meestal op school in ’s Hertogenbosch en ga vervolgens naar stal om paarden te rijden, of andersom. Hierdoor heb ik altijd een flexibele werkplek en probeer ik het huiswerk op school al te doen. Doordeweeks geef ik vooral ’s avonds les op de indoor skipiste, in het weekend is dit ’s ochtends. Daarnaast probeer ik drie keer in de week te sporten in de gym, ga ik in het weekend op wedstrijd met 1 à 2 paarden en natuurlijk op stap met vriendinnen. De balans van school, paarden, skiën, sporten en vriendinnen is voor mij heel belangrijk, maar het is niet altijd in evenwicht.”

Dublin Horse Show 2023

Op wedstrijd als groom

Omdat Eline en haar familie zonder personeel werken, ging ze afgelopen jaar geregeld mee als groom van haar broer Bas. “Ik ben in juni 2022 begonnen op CHIO Rotterdam en ben sindsdien bijna altijd meegegaan. Ik vind het hartstikke leuk om op deze manier de mooie en grote wedstrijden mee te maken, omdat ik er niet aan moet denken om zelf mee te doen. Door de paarden te verzorgen en Bas te helpen bouw je echt een band met elkaar op en speel je goed op elkaar in. In anderhalf jaar heb ik zoveel geleerd en zoveel mensen leren kennen, dat is echt super gaaf om te doen! Deze ervaring hielp me ook zeker tijdens mijn stage in Florida, waar ik drie maanden groom ben geweest voor een Amerikaanse amazone.”

Emotie in de sport

“De ‘kleine’ internationale 1 of 2 sterren wedstrijden zijn vooral gezellig, je kent altijd wel iemand en het gaat meer om de rondes dan de resultaten. De grotere 3, 4 of 5 sterren wedstrijden zijn vaak serieuzer, er komt meer emotie bij kijken. Zoals de Grote Prijs van CHIO Rotterdam, Jumping Amsterdam of Dublin Horse Show, dan wil je gewoon knallen als team. Die herinneringen blijven me altijd bij, zowel als groom, als zus van Bas en omdat het onze eigen fokproducten zijn. We hebben die paarden helemaal zien opgroeien, dat maakt het extra speciaal.”

Junioren 1.35/1.40m met Fosther 2020

Mooiste herinneringen

Eline deelt een aantal van haar mooiste herinneringen. “Mijn eerste internationale wedstrijd in 2017 met Bardesther, mijn eerste 1.40m junioren ronde in 2020 bij Tops International Arena, mijn stage in Florida op het World Equestrian Centre in Ocala en de foutloze ronde van Bas in de tweede ronde van de 5* Nations Cup in Dublin.”

Toekomst in de paarden

Eline heeft duidelijke doelen voor de toekomst. “Ik wil een eigen bedrijf starten, met een grote focus op de springpaardenfokkerij. Het is mijn droom om ooit zelf een succesvol internationaal paard te fokken en op te leiden. En mijn ambitie is om de komende jaren mezelf meer te verdiepen in de fokkerij en verder te ontwikkelen in het opleiden van jonge paarden. Kortom: ik wil vooral in de paarden blijven!”

Foto’s: Eline Moerings (privébezit)

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter