
Quincy Huiswoud: “Luisteren naar je paard betekent soms een stapje terugdoen”
NieuwsOndanks dat haar hele familie in de paarden zit, begon Quincy Huiswoud (17) ‘pas’ op haar 11de met paardrijden. Inmiddels heeft ze het ‘paardenvirus’ ook helemaal te pakken en traint ze fanatiek met haar pony’s en paarden. “Ik reed twee keer foutloos op Indoor Brabant, dat was een megagave ervaring!”
Eerste pony Donna
“Ik ging vroeger wel eens naar stal en ik reed wel eens een pony, maar dit was niet intensief”, begint Quincy. “Ik ben ‘echt’ begonnen met rijden op mijn 11de. Ik wilde toen wel graag een eigen pony. We zijn toen gaan zoeken en kwamen uit bij Koningshoek Donna (Orchid’s Tygo X Ruighenrodes Dwight). Zij is echt een droompony voor ieder kind en een topper om als eerste te hebben. Met Donna kan ik alles; onze band is heel sterk. Samen hebben we al veel wedstrijden gewonnen. Ze is een echte dressuurpony en vond springen daardoor ook erg spannend, maar als ze ‘aan’ stond kon ik echt voor de winst gaan! Ik heb haar ook leuke trucjes geleerd, want ze is heel leergierig. En ik vind het ook belangrijk om, naast de sport, plezier te hebben met je paarden.”
No Limit en Kasara
Donna is nog steeds bij Quincy, maar ze zijn gestopt met springen, omdat Quincy te groot voor haar werd. “Ik rijd nu nog een pony en een paard. Mijn pony No Limit (Knock-Out x Alicante HBC) is 5 jaar oud. Zij is de pony van mijn nicht Kristy Snepvangers. Samen met mijn tante Miranda heb ik No Limit opgeleid. Kristy kreeg No Limit al eerder, maar toen No Limit oud genoeg was om zadelmak gemaakt te worden, was Kristy al overgestapt naar de paarden. Daarom mocht ik haar gaan opleiden. Ook rijd ik nog een paard: Millstreams Kasara (Cornet’s Diamond x Baltic VDL), een 8-jarige merrie. Ze is gefokt door mijn opa Christ Snepvangers. Kasara heeft eerst een tijdje in de sport gelopen met Kristy, maar werd daarna ingezet als fokmerrie. Dit jaar kreeg ze rust en nu ben ik haar weer aan het oppakken.”
Pony’s opleiden
No Limit wordt door Quincy uitgebracht in de dressuur-, eventing- en springsport. “Ik vind springen met haar geweldig. Ze heeft megaveel potentie en omdat ik haar heb opgeleid vertrouw ik haar 100%. Ondanks dat ze nog jong is, is ze mega slim en weet ze mijn kleine foutjes op te lossen. Ik breng haar nu uit in het 1.10m. We hebben samen al grote wedstrijden gereden. Ik vind het opleiden en rijden van jonge paarden toch een van de leukste dingen om te doen: samen groeien naar een hoger niveau. Ik ken No Limit als sinds ze 4 maanden oud is en we hebben veel meegemaakt samen. Omdat ik haar als zo lang ken maakt dat de sport alleen maar mooier. Ze is echt een van mijn beste maatjes en we hebben echt een supergoede band samen.”
Een team in korte tijd
Kasara rijdt Quincy nog maar 2 maanden “Kasara moest eerst vooral op conditie komen na de fokkerij, maar ook dit is een paard met veel talent en potentie. Een paar weken geleden maakten wij ons wedstrijddebuut en we waren gelijk foutloos. In een korte tijd met een paard een team vormen is best lastig, maar toch voelde het met haar heel natuurlijk en vertrouwd aan.”
Luisteren naar je paard
Het leukste aan de paardensport vindt Quincy de uitdagingen: het rijden van een jong of ‘moeilijk’ paard. “Die uitdaging maakt het springen en crossen ook zo leuk. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om het nog moeilijker en uitdagender te maken. Je kan hoger of breder bouwen, maar ook moeilijkere lijnen neerzetten. Ook kunnen de hindernissen variëren, denk aan een muur of waterbak. Zo worden jij en je paard getest op hoe goed jullie band samen is. Het blijft een sport samen met een dier en dat kan ook moeilijk zijn. Iedereen heeft zijn slechte dagen; zowel paard als ruiter. Soms is het ook beter om even een stapje terug te nemen, dat is vaak lastig omdat je juist werkt om hoger in de sport te komen. Maar omdat je met dieren werkt moet je luisteren naar je paard, dus een stapje terug nemen is dan juist goed.”
School, voetbal, paardrijden en vrienden
Quincy volgt momenteel de opleiding tot dierenartsassistent. “Dit is een fulltime opleiding en dat is soms best lastig te combineren. Ik ben een uur bezig met op school komen en op sommige dagen moet ik dan rond kwart voor 7 al op de fiets zitten, dan zit ik volledige dagen op school. Na school ga ik dan gelijk mijn 3 paarden rijden. Op maandag en woensdag heb ik ook nog eens voetbaltraining en vaak op donderdag les met de paarden. Als ik geen paardrijwedstrijd heb, sta ik op het voetbalveld. Het combineren van school, voetbal, paardrijden en vrienden is soms best lastig, maar gelukkig zie ik de meeste van mijn vrienden op het voetbalveld.”
Indoor Brabant
Vorig jaar mocht Quincy op haar grootste wedstrijd ooit starten met No Limit: Indoor Brabant. “Ik was best zenuwachtig, maar No Limit liet me niet in de steek. Ze sprong twee keer foutloos! Het was een megagave ervaring. We moesten als eerste starten, dus de lichten in de piste gingen aan en er kwam muziek en toen mocht ik naar binnen. De tribune zat bomvol mensen. Om dan als eerste combinatie van start te mogen en gelijk foutloos te rijden is megagaaf! Uiteindelijk waren er 13 in de barrage, waaronder wij dus. Ook hier mocht ik weer als eerste van start. Ik reed best safe, maar wel snel! Ook hier reed ik foutloos, om uiteindelijk een 5de plek te behalen. We mochten de ereronde rijden: heel cool!”
Plannen voor de toekomst
Volgend jaar wordt Quincy 18 en is haar ponytijd voorbij. “Mijn doel met No Limit is om nog een keer op Indoor Brabant te mogen rijden. Ook willen we nog een M en Z cross starten en wie weet nog 1.20 springen. No Limit is natuurlijk nog jong, dus we doen rustig aan. Ze heeft veel talent, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we eind volgend jaar een M cross kunnen rijden en een 1.20 parcours kunnen springen. Ik hoop mezelf nog verder te kunnen ontwikkelen, zowel in de spring- als de eventingsport. Mijn paard Kasara heeft zeker de potentie om op hoger niveau te springen. Mijn opa fokt paarden en naast de sport vind ik het ook geweldig om hier meer over te leren. Wie weet ga ik ooit zelf nog veulentjes fokken!”
Foto’s: Quincy Voorhout (privébezit)