Afbeelding

Ilse de Wilde: ”Een heel (en) gelukkig paard is voor mij het belangrijkste”

Nieuws

Ilse de Wilde (18) uit Andel begon als manegeruiter en is nu fanatiek dressuurruiter. In 2021 mocht ze zelfs meedoen aan het EK dressuur in Polen, met haar toenmalige pony Falco. Nu is Ilse bezig met het opleiden van haar 4-jarige merrie Omatoya. “Ik ambieer geen baan in de paarden, het is echt mijn uit de hand gelopen hobby.”

Manegeruiter

Ilses liefde voor paarden ontstond al op haar 4de. “Ik mocht met mijn ouders mee naar vrienden van hen, die een shetlander hadden waar ik af en toe op mocht rijden. Sindsdien ben ik niet meer bij de paarden uit de buurt geweest! Toen ik 6 was, ben ik begonnen met rijden op een manege bij ons in de buurt. Ik mocht meestal op Stippel of Belle rijden. Dat vond ik geweldig! Daarom kocht mijn opa een tijdje later een pony voor mij. Deze pony was een Welsh pony: Muffin. Op dat moment was ik 6 en Muffin 3 jaar oud. Muffin en ik zijn in de loop der jaren ontzettend gegroeid en samen hebben wij alle beginselen geleerd. Uiteindelijk hebben wij samen in de M2 gereden, maar op een gegeven moment werd ik toch echt te groot.”

Omatoya

Momenteel heeft Ilse een 4-jarige merrie: Omatoya, oftewel Tootje. “Ik kan echt niet blijer met haar zijn! Ze is in alle opzichten fantastisch en past zo goed bij mij. Ze is natuurlijk nog erg jong en heeft daarom nog veel tijd nodig om uit te groeien. Ik denk dat ze in de toekomst een heel gaaf paard kan worden! Op dit moment genieten we van haar kwaliteiten en geweldige karakter en we hopen in de toekomst veel mooie resultaten te mogen behalen! We zijn samen al L1 geklasseerd.”


Finetunen van oefeningen

“Het leuke aan de dressuur vind ik het ‘finetunen’ van alles: het perfectioneren van alle oefeningen en het samen beter worden. Ik kan weken lang op dezelfde oefening trainen om het naar mijn zin te krijgen. Als het niet naar mijn zin is, ben ik niet tevreden. Daarnaast vind ik het heel leuk om in de proeven te proberen laten zien waar mijn paard en ik de laatste tijd op getraind hebben. Het is zo gaaf als bepaalde moeilijke dingen in de ring goed gaan! Niet alleen in de ring is paardrijden leuk natuurlijk! Ik vind het ook leuk om te poetsen, over de galoppeerbaan te gaan of een buitenritje te maken.”

School combineren met sport

“Ik zit op dit moment in atheneum 6. Mijn examenjaar dus, erg spannend, maar ik kijk ernaar uit om naar de universiteit te gaan! School kost natuurlijk veel tijd en naast school heb ik ook nog een bijbaantje. Ik werk als receptioniste in het bejaardentehuis bij ons in de buurt. Ook dit doe ik graag. Naast alle activiteiten is er dus weinig tijd meer over. Dat vind ik helemaal niet erg, want ik ben graag bezig!”


EK dressuur 2021

Ilses mooiste herinnering is het EK dressuur 2021 in Strzegom, Polen. “Hier mocht ik aan meedoen met mijn pony Falco. Falco hadden we aangekocht toen hij 3,5 jaar oud was en we zijn samen opgegroeid. Ik had Falco zelf opgeleid, met hulp van anderen uiteraard, en dat maakte deze ervaring extra bijzonder! Het was altijd al een droom van mij om aan een EK mee te doen en het was echt fantastisch! We wonnen met het team brons. Dit was voor mij de kers op de taart!”

Uit de hand gelopen hobby

“In de toekomst hoop ik aan onze Omatoya een gaaf wedstrijdpaard te hebben. Olympische Spelen zijn voor mij een droom, maar het allerbelangrijkste is voor ons dat Tootje gezond en gelukkig blijft! Heel (en) gelukkig zeggen wij altijd. Ik hoop in de toekomst een goede ruiter te zijn en een goede baan te hebben. Ik ambieer geen baan in de paarden. Mijn paarden wil ik echt als uit de hand gelopen hobby houden. Ik kan ze daarentegen nooit meer missen!”

Foto’s: Ilse de Wilde (privébezit)