Afbeelding

Vera Spijkers: “Met mijn zelf opgeleide eventingpony’s heb ik ijzersterke band”

Nieuws

Waarom zou je één discipline kiezen als je er ook 3 kan kiezen? Vera Spijkers (15) is met haar pony’s actief in de dressuur-, spring- en eventingsport. “Het moment dat je in de startbox staat voor de cross vind ik het allerleukst, dan krijg ik zoveel adrenaline.”

Paardenmeisje

Vera is van jongs af aan al een paardenmeisje. “Op mijn 4de reed ik al op een shetlander genaamd Binki, ik reed het liefst al 7 dagen per week. Mijn oudere nicht reed ook paard en ik vond dat zo leuk dat ik het zeker wist: ik wil ook paardrijden.” Inmiddels heeft Vera 2 pony’s: Fenna en Magic. “Fenna is een 8-jarige NRPS merrie waar ik 1.20 mee spring, M eventing mee rijdt en M1 dressuur. Magic is een 4-jarige BWP merrie, met haar spring ik 90 cm, dressuur ik in het B en heb ik af en toe een crossles.” Daarnaast rijdt Vera de merrie Daylight voor Ponymatch. “Daylight is een Duitse rijpony waarmee ik spring, dressuur en eventing rijdt.”

Allround ruiter

Vera is echt een allround ruiter. “Ik ben wel iets meer van het springen en eventing dan van dressuur. Ik heb al mijn pony’s zelf opgeleid en zadelmak gemaakt, dat vind ik ook super leuk om te doen. Daardoor ken ik mijn pony’s van binnen en van buiten. Ook het leerproces vind ik zo gaaf om mee te maken, om samen te groeien van niks tot het hoogste niveau. Hierdoor heb ik een ijzersterke band met mijn pony’s.”


Eventingwedstrijden

De eventingsport, vooral het crossen, vindt Vera geweldig. “Het allerleukste vind ik het moment dat je na de dressuurproef en het springparcours in de startbox staat. Als de official aan het aftellen is krijg ik veel adrenaline, maar als ik naar de eerste hindernis galoppeer is die spanning alweer verdwenen. Daarna kan ik alleen nog maar genieten van de cross. Ik vind het zo gaaf dat je dan samen met je pony die route moet afleggen. Het gevoel wanneer je over de finish komt is echt magisch!” Ook het sfeertje op de eventingwedstrijden vindt Vera fijn: “Het is heel gemoedelijk, iedereen is gewoon aardig en gezellig naar elkaar.”

Fouten in de uitslag

Vera is heel positief over de eventingsport, maar heeft ook een minpunt. “Er worden vaak fouten gemaakt in de uitslag. Als iedereen heeft gereden wordt de uitslag bepaald, maar dan gaat er vaak iets mis. Ik heb vaak te hoog of te laag in het klassement gestaan. Soms worden tijden omgewisseld. Daarom is het goed om na een wedstrijd even te kijken (eventueel met een ervaren persoon) of de uitslag klopt. Dat is mijn tip voor andere eventingruiters.”


Topsportschool

Vera traint haar 3 pony’s zelf en heeft daardoor weinig tijd voor andere dingen. “Ik zit op een topsportschool om paardrijden goed te kunnen combineren met school. Zo heb ik geen extra vakken (zoals dans of drama) en maak ik bijna al mijn huiswerk op school. Zo heb ik ‘s middags en ‘s avonds tijd om alle pony’s te trainen. Een sociaal leven, daar komt het meestal niet van. Af en toe maak ik wel een gaatje vrij om gezellig met vriendinnen af te spreken.”

Herinneringen en toekomstdromen

“Ik heb veel mooie herinneringen, maar een paar springen er wel uit. Ik won de Derby met Fenna tijdens de Almelose ruiterdagen, daarmee won ik een zadel, dat was heel gaaf. Ook heb ik de Derby bij NPA Asten gewonnen met Fenna, toen mochten wel elkaar met champagne natspuiten. Ook ben ik 2 keer Brabant kampioen springen geworden met Fenna in het 1.10 en 1.20.” Met haar vroegere pony Mercedes heeft Vera ook gave herinneringen. “Ik heb hem zadelmak gemaakt en opgeleid naar het Z springen. Ook hebben wij brons behaald op het NK. Dat was megaleuk om mee te maken!” In de toekomst wil Vera graag een eigen stal oprichten. “Ik wil graag paarden opleiden en uitbrengen op wedstrijd. Ook lijkt het met tof om lessen te geven!”

Foto’s: Vera Spijkers (privébezit)