Afbeelding
Mariol Middel

Rowi Pille: “Mijn beperking maakt mij een betere amazone”

Nieuws

Rowi Pille (18) is fanatiek dressuurruiter. Samen met haar paard Napoleon rijdt ze dressuurwedstrijden. Ook springen en crossen vindt Rowi leuk, maar door haar beperkte zicht koos ze toch voor de dressuursport. “Ik moet veel meer rijden op gevoel, maar dat maakt mij juist een betere amazone.”

Beperkt zicht

Op haar 7de zat Rowi voor het eerst op een paard. “Ik ben blind aan mijn linkeroog en had al veel sporten geprobeerd, maar ik kan niks vinden wat echt bij mij paste en wat ik leuk vond. Bij veel sporten moet je diepte kunnen zien of afstanden inschatten en dat vond ik heel lastig. Mijn moeder heeft mij toen eens op een paard gezet en ik was meteen om! Ook tijdens het paardrijden heb ik nog wel eens last van mijn beperkte zicht. Denk bijvoorbeeld aan rechtgerichtheid; ik moet echt voelen of mijn paard recht is, want voor mij is recht scheef en voor anderen is dat juist andersom. Mijn beperking maakt mij juist een betere ruiter, omdat ik echt op gevoel moet rijden.” 

Keuze voor dressuursport

Rowi begon met paardrijden op de manege en kreeg daarna al snel een eigen pony. “Inmiddels heb ik een eigen paard: de 5-jarige Napoleon. Door mijn beperkte zicht kan ik geen diepte en afstand zien. Mede hierom was het voor mij ‘veiliger’ om voor de dressuursport te kiezen. Het is voor mij namelijk lastig om de afstand naar een hindernis in te schatten. Ik vind springen en crossen ook heel leuk, dus dat doe ik wel eens voor de afwisseling.”


Teamwork

“Het leukste aan de dressuursport vindt Rowi het teamwork. “Het is de bedoeling om in de ring zo vloeiend en harmonieus mogelijk de oefeningen te laten zien. Je moet echt op elkaar ingespeeld zijn en elkaar goed aanvoelen. Een goede band met je paard hebben helpt enorm om deze sport uit te oefenen. Het minst leuke vind ik dat iedereen een andere mening heeft over hoe het wel en niet moet. Daarom is het belangrijk om goed na te denken, bij jezelf te blijven en achter je eigen beslissingen te staan.” 

Dagelijks leven

Momenteel heeft Rowi een tussenjaar. “Ik heb een mavo- en havodiploma, maar dit was niet de makkelijkste tijd. Ik heb daarom een ‘leerjaar’, ik ga dit jaar proberen om de beste versie van mezelf te worden. Ik sta elke doordeweekse dag om 6:30 op en nadat ik een rondje heb gelopen met onze hond Snuggles ga ik richting stal. Ik sta en werk bij VSL Horses, sinds Napoleon en ik hier naar toe verhuisd zijn is er echt een wereld voor ons open gegaan. Hier verricht ik allerlei werkzaamheden en train ik ook andere paarden. Aan het einde van de dag geniet ik zo veel mogelijk van Napoleon: we trainen fanatiek en ik vertroetel hem enorm. Zodra ik thuis ben ga ik eten, bezig met mijn opleiding (online) en ga ik weer vroeg naar bed. In het weekend of ‘s avonds spreek ik af en toe eens af met vrienden en vriendinnen, maar ik ben toch echt het gelukkigste op stal!”


Mooiste herinneringen

Rowi heeft veel mooie herinneringen gemaakt met haar paarden. “Mijn mooiste herinnering is eigenlijk de dag dat ik mijn vorige paard Muchacho N.C. zag. Ik had direct een klik met hem en dat was magisch. Helaas is hij door een onnodig ongeval overleden. Met Napoleon heb ik ook een klik, maar voelt het anders. Ik weet dat dat vanuit mij komt, ik vind het lastig om mij weer te binden aan een paard na wat er is gebeurd met Muchacho. Ook het opleiden van mijn vorige pony Don Juan is een mooie herinnering. Hij was 3 jaar toen we hem kochten en kon nog niks. Hij was nog maar een paar keer onder het zadel geweest. Ik heb hem opgeleid tot het hoogste niveau bij de pony’s en we hebben mooie internationale wedstrijden gereden. Toen hij 8 jaar was is hij verkocht naar Zweden, waar hij nu succesvol internationaal loopt onder Vida Nordling Petterson. Nu ben ik met Napoleon mooie herinneringen aan het maken. Ik geniet elke dag van hem.”

Dromen

“Mijn ultieme droom is om later op de Olympische Spelen te rijden en dan ook nog te winnen natuurlijk! Ik droom er ook van om de paarden aan huis te hebben. Mijn doel is om altijd netjes en correct te blijven rijden en het beste uit onszelf te halen, maar vooral om plezier in alles te blijven houden. Ik doe dit tenslotte omdat ik het leuk vind en mijn energie hier uit haal.”

Foto’s: Rowi Pille (privébezit)