Afbeelding

Famke Dijkstra: “Vrijheidsdressuur zorgt voor een andere band met je pony”

Nieuws

Veel ruiters kiezen voor de dressuur-, spring- of eventingsport, maar natuurlijk zijn er nog veel andere disciplines. Famke Dijkstra (18) doet samen met haar pony Spikkel aan vrijheidsdressuur en geeft shows. “Ik vond het vroeger altijd heel tof als ik iets met de pony’s van Jesse of Eva mocht doen, dus datzelfde gevoel hoop ik ook te kunnen geven aan andere kinderen.”

Vrijheidsdressuur en springen

Famkes ouders hebben altijd in de paarden gezeten, hierdoor houdt ook Famke zich van kleins af aan bezig met paarden. “Op dit moment heb ik Spikkel, een inmiddels alweer 20-jarige appaloosa ruin. Ik heb altijd veel met hem gesprongen, maar nu ik te groot ben doe ik vrijheidsdressuur. Daarnaast heb ik Livaldo, een 8-jarige NRPS ruin. Hij is een cremello, dus ook een apart kleurtje. Met hem rijd ik momenteel M2 dressuur en ook hij kent oefeningen van vrijheidsdressuur. Dan rijd ik sinds kort op One of a Kind, dat is een springpaard die ik samen met mijn vader gefokt heb. Zij is een bruinbonte 4-jarige merrie die ik net zelf heb beleerd!”

Inspiratie door Nalanta

Famkes ouders hadden een shetlandpony, daar is Famke mee begonnen. Op haar 4de kreeg ze een eigen pony. “Ik ben begonnen met vrijheidsdressuur toen het eigenlijk net een beetje bekend was geworden. Via showteam Nalanta, die toen bestond uit Eva Roemaat en Jesse Drent, kwam ik erachter wat vrijheidsdressuur was. Ik vond het er heel leuk en cool uitzien en wilde dat ook graag gaan doen. Door het kijken van Youtube video’s heb ik veel geleerd en ben ik het zelf gaan proberen. Ook heb ik lessen genomen bij Jesse en Eva en ben ik met al hun tips verdergegaan.”


Band met pony

“Het leukste van vrijheidsdressuur vind ik dat je veel samen met je paard of pony bezig bent zonder erop te rijden. Je krijgt een hele andere band en je leert veel over je paard of pony. Het is ook erg leuk als je samen aan het leren bent. Ik wist nog niks van vrijheidsdressuur af, maar toch is het samen met mijn pony gelukt om heel veel te leren. Het geeft ook wel een heel goed gevoel dat na alle moeite en geduld een trucje dan uiteindelijk lukt! Als paarden en pony’s het eenmaal doorhebben zie je ze ook gewoon trots zijn op zichzelf als ze iets goed doen en dat is ook wel heel erg leuk om te zien.”

Shows met Spikkel 

Famke heeft regelmatig shows, zo stond ze al eens op Horse Event. “Bij mijn shows laat ik zien wat vrijheidsdressuur is. Samen met Spikkel laat ik zien wat voor trucjes hij allemaal kent en ondertussen leg ik uit hoe vrijheidsdressuur werkt. Ik leg uit hoe je zelf kan beginnen en laat dan wat voorbeelden zien hoe je een bepaald iets aanleert. Daarna kies ik altijd een paar kinderen uit het publiek die een trucje met Spikkel mogen doen, dit doe ik omdat ze dat altijd heel leuk vinden. Ik vond het vroeger namelijk ook altijd heel tof als ik iets met de pony’s van Jesse of Eva mocht doen, dus datzelfde gevoel hoop ik ook te kunnen geven aan andere kinderen!”


Horse Event

“Mijn mooiste herinnering is mijn shows op Horse Event. Dat ik op zo’n groot evenement een show mocht geven was echt heel tof! Ik mocht elke dag een show in de Pennypiste geven. Eerlijk gezegd dacht ik dat er niet veel op de tribune zouden zitten, maar het zat helemaal vol! En het publiek was ook zo actief, na elke oefening kreeg ik applaus dus dat was wel echt even een kippenvelmoment. Spikkel werd daar alleen maar enthousiaster van en ik was ook zo trots op hoe hij het deed met zoveel publiek. Van een trotse bezoeker elk jaar, naar een clinicgever!”

Toekomstplannen

In de toekomst hoopt Famke nog veel shows te geven met Spikkel. “Hij is mijn grote vriend en het is superleuk om samen onze grote passie te laten zien! Daarnaast hoop ik paarden op te kunnen leiden naar een hoger niveau. Zowel mijn eigen beleerde paard als paarden van anderen. Het is toch wel een droom om een eigen trainingsstal te hebben waar ik paarden en mensen kan helpen om op een juiste en vriendelijke manier op een hoger niveau te komen. Ons springpaard One of a kind is mijn eerste zelf beleerde paard, wat echt een succes is! Ik hoop meerdere paarden in de toekomst een goede eerste rit te kunnen geven.”

Foto’s: Famke Dijkstra (privébezit)