Afbeelding

Vera van der Meulen: “Als instructrice op de manege is geen dag hetzelfde”

Nieuws

Vera van der Meulen (26) werkt als instructrice op manege de Meiwerf in Gapinge, Zeeland. Tijdens haar opleiding merkte ze dat lesgeven haar goed afging en besloot ze zich hier op te focussen. Een goede keuze, want inmiddels geeft ze met veel plezier paardrijles aan jong en oud. “Omdat ik  weet hoe het is om geen eigen paard te hebben, maar helemaal gek te zijn van paarden, merk ik dat ik me goed kan verplaatsen in onze lesklanten. Ik heb fijne herinneringen aan mijn tijd als manegeruiter, dat wil ik mijn lesklanten ook geven!”

Paardengek van jongs af aan

Vera vertelt: “Ik weet niet beter dan dat mijn familie paarden heeft gehad. Mijn opa en oom waren vroeger actief in de aangespannen sport. Mijn oom en tante reden vroeger altijd ringrijwedstrijden, zo ben ik eigenlijk de paardenwereld in gerold. Mijn opa had vroeger een shetlander en dan ging ik bij hun op het erf als klein meisje een rondje stappen. Daarnaast ging ik ook regelmatig een rondje mee op de kar met mijn opa.” Vanaf haar 7de begon Vera met paardrijlessen op een manege.

Goed in lesgeven

“Toen ik een jaar of 16 was werd ik gevraagd om de ponykampen te begeleiden op de manege. Dit vond ik super leuk om te doen. Zelfs toen ik stopte op de manege, omdat ik een verzorgpony had, kwam ik elk jaar terug om bij de ponykampen te helpen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij te volgen op het Scalda in Goes. Op deze opleiding leer je niet alleen lesgeven, maar ook alle andere zaken die te maken hebben met het hebben van verschillende soorten paardenbedrijven. Tijdens deze opleiding heb ik mijn ORUN Aspirant Instructeur Allround behaald. Mijn leraressen op school vonden dat ik het lesgeven goed op pakte en adviseerde mij hier op te focussen. Dit advies heb ik dus aangenomen en al snel ben ik gaan werken als instructrice op manege de Meiwerf in Gapinge! Ook rijd ik verschillende paarden voor de manege.”


Afwisseling in lessen

Vera geeft gemiddeld maar liefst 17 groepslessen per week en daarnaast af en toe privélessen. “Het leukste van werken op manege de Meiwerf vind ik vooral dat de lesklanten de ene week dressuurles en de andere week springles hebben. In de zomer gaan we ook regelmatig op bosrit en als het erg warm weer is nemen we een duik met de pony’s in het Veerse Meer. Lessen die we met wat minder regelmaat geven zijn bijvoorbeeld voltige-, cross- of grondwerkles. Die afwisseling is voor mezelf leuk, maar ook voor de pony’s en natuurlijk de lesklanten.”

Fijne herinneringen creëren 

Zelf heeft Vera nooit een eigen pony of paard gehad. “Alleen maar wekelijks les op de manege en toen ik wat ouder was een paar verzorgpaarden. Omdat ik zelf erg goed weet hoe het is om geen eigen paard te hebben, maar helemaal gek te zijn van paarden en paardrijden, merk ik dat ik mezelf erg goed kan verplaatsen in onze lesklanten. Als ik terugdenk aan mijn tijd vroeger op de manege heb ik hier hele fijne herinneringen aan. Mijn doel in het lesgeven is om andere kinderen ook zo’n fijne herinnering te geven aan het paardrijden op een manege. Als je werkt met paarden en kinderen is geen één dag hetzelfde, dat maakt lesgeven soms moeilijk maar wel altijd uitdagend!”


Progressie van ruiters en activiteiten bedenken

Als je les geeft en werkt met paarden maak je veel mee, merkt Vera. “Ik heb daardoor te veel leuke herinneringen om op te noemen. Als ik terugdenk aan sommige lesklanten toen ik ze een paar jaar geleden lesgaf in vergelijking met nu, vind ik het erg leuk om te zien waar we dan zijn gekomen en hoe ze voor uit zijn gegaan. Daarnaast organiseer ik veel verschillende activiteiten. Mijn top 3 zijn het organiseren van een lichtjestour te paard, het verzinnen en uitwerken van carrouselshows met ponykamp en we hebben ooit een ouder-kind middag georganiseerd. Hier waren de rollen een keer omgedraaid en mochten de ouders die normaal alleen komen kijken een keer zelf rijden. Dat was erg lachen!”

Foto’s: Vera van der Meulen (privebezit)