Afbeelding

Marit Deusing: “Valencia is niet makkelijk, maar heeft een hart van goud”

Nieuws

Marit Deusing (21) begon op haar 10de met lessen op het Almeersch Hippisch Centrum. Inmiddels heeft ze hier sinds 2,5 jaar haar eigen paard gestald: Valencia. “Ze is niet de makkelijkste, dus wanneer iets wel lukt is het gevoel onbeschrijfelijk!” 

Almeersch Hippisch Centrum

Van kleins af aan vond Marit paarden al leuk, maar niemand in haar familie had verder iets met paarden. “Daardoor duurde het best even voordat ik op paardrijden mocht. De afspraak werd dat ik eerst al mijn zwemdiploma’s zou halen, zodra ik die gehaald had zouden we gaan kijken bij een manege voor proeflessen. Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk ben ik op mijn 10de begonnen op het Almeersch Hippisch Centrum met privélessen en daarna met groepsles.”  

PRE Valencia

Na de manegelessen en verschillende bijrijdpaarden te hebben gehad, vond Marit het in oktober 2021 tijd voor een eigen paard. Na een zoektocht kocht ze 14-jarige PRE merrie Valencia. “Ze is zeker niet de makkelijkste, maar ze heeft wel echt een hart van goud.” Valencia heeft officieel geen naam in haar paspoort, dus heeft Marit haar zelf Valencia genoemd. “Ik wilde een wat ‘uniekere’ Spaanse naam en kwam hierop uit. Dit was voordat ze bij mij op stal was gekomen, dus toen ik haar paspoort keek, leek het haast wel voorbestemd toen daarop stond dat ze ook uit Valencia komt!” 


Uitdaging

Doordat Valencia geen makkelijk paard is, is het voor Marit een uitdaging om haar lekker door haar lijf te laten lopen. “Dat maakt dressuur leuk; je bent nooit uitgeleerd en kunt altijd ergens naar toe werken, vooral met een lastig paard. Aan de andere kant maakt dat het soms ook minder leuk. Er zitten dagen tussen dat ze niks anders wil dan rennen, dat is mentaal soms best lastig. Maar het gevoel dat ik dan krijg als het wel lukt is onbeschrijfelijk!” 

Sociale contacten op stal

In 2021 is Marit afgestuurd voor een MBO-opleiding, waardoor ze nu veel tijd heeft voor Valencia. “Op zondagen help ik in de ruitersportwinkel bij ons op stal, maar ook doordeweeks help ik af en toe. Verder ga ik iedere dag naar Valencia, soms 2 keer per dag, om haar bijvoorbeeld in en uit de paddock te halen of om ‘s avonds nog eens te wandelen. Verder scheelt het ook enorm dat vele van mijn vrienden ook te vinden zijn op stal, waardoor ik hier mijn sociale contacten ook weer uit kan halen.” 


Buitenrijden

“Mijn mooiste herinnering is van augustus 2022. Valencia en ik zijn toen met een vriendin en haar pony naar de Tafelbergheide geweest in Blaricum. Ik had Valencia nog niet eerder meegenomen naar een andere locatie om buiten te rijden, dus dat we dit konden doen en dat Valencia zo braaf was, was zo gaaf! “ 

Ontspannen rijden en vooral plezier maken

Marit wil met Valencia graag het B uitrijden en daarna kijken hoever ze samen kunnen komen. “Het is nog een lange weg, maar langzaamaan worden we steeds beter! Ik heb soms best last van wedstrijdspanning en Valencia is ontzettend gevoelig, waardoor de proefjes vaak erg gespannen eindigen. Dus ons grootste doel is om lekker ontspannen onze proefjes te kunnen rijden en om zo de B uit de rijden! En ik zou het enorm gaaf vinden om nog op vakantie te gaan met Valencia en om een strandrit te gaan maken. Valencia vindt buitenrijden ook enorm leuk, dus we willen samen ook zeker nog heel veel plezier maken!” 

Foto’s: Marit Deusing (privebezit)