Afbeelding

Nina Houtzager: “Ik had zelf nooit gedacht dat ik Nederlands kampioen zou worden”

Algemeen

Op haar derde reed Nina Houtzager (15) al pony’s. Niet gek, gezien het feit haar ouders thuis een eigen stal hebben; Stal Houtzager-Kayser. Inmiddels is Nina dan ook veel op concours te vinden, om zo een steeds betere amazone te worden. Het afgelopen jaar beleefde Nina al veel successen, met als hoogtepunt Nederlands Kampioen bij de Children. “Ik kan onder druk rustig blijven in mijn hoofd. Zo was ik op het NK na 5 rondes de enige die nog foutloos was!”

Nina’s huidige paarden

Nina begon al vroeg met rijden. “Toen ik nog maar 3 jaar oud was begon ik al met paardrijden. Mijn ouders hebben thuis een eigen stal, Stal Houtzager-Kayser, dus ik was van kleins af aan al fan van paarden en pony’s.” Op dit moment rijdt Nina 2 paarden, Chaccotana en Flippa d’elle, en een pony, Jumper. “Chaccotana heb ik nu 2 jaar, met haar rijd ik in het 1.40. Ze is heel snel en een beetje speciaal, maar daar kan ik goed mee omgaan. In de ring is ze heel braaf en doet ze altijd haar best. Mijn andere paard, Flippa d’elle heb ik nog maar 3 maanden. Ik rijd met haar in het 1.35, ze is heel lief en makkelijk te handelen. Ook heb ik sinds een halfjaar de pony Jumper. Hij is thuis best moeilijk te rijden, maar op wedstrijd valt het wel mee. Het is een voorzichtige, snelle pony die in de omgang heel lief is.”

Samenwerken met de paarden

Nina’s passie ligt bij de springsport. “Ik vind het leuk om vaak op concours te gaan en zo te groeien in de sport. Met mijn paarden en pony heb ik ook echt een goede band. Ik geniet er van om elke dag met mijn paarden samen te werken. Dat vereist veel trainen en veel geduld, dus het is dan superleuk als ik goed weet te presteren op concours. Het minder leuke aan de sport is dat je altijd klaar moet staan voor je paarden, ook als je een keer geen zin hebt.”


Vaak op concours

“In de ochtend ga ik naar school, ‘s middags na schooltijd rijd ik mijn paarden thuis. Als ik het heel druk heb, rijdt mijn moeder mijn paarden ook wel eens voor mij. Doordat ik veel tijd kwijt ben aan het trainen van mijn paarden en we vaak op concours zijn, heb ik niet veel tijd om af te spreken met vrienden. Dat vind ik niet erg, want ik ga graag op concours. Daar zie ik ook veel van mijn vrienden en dat is altijd erg gezellig!”

Nederlands kampioen met Hero Elvis

Afgelopen jaar werd Nina met haar voormalige paard Hero Elvis Nederlands kampioen bij de Children, dat was een droom die uitkwam. “Ik had zelf nooit gedacht dat ik Nederlands kampioen zou worden, omdat er hele goede deelnemers meededen. Hero en ik waren de enige combinatie die na 5 rondes nog steeds foutloos waren en dus werden we Nederlands kampioen! Een hele mooie ervaring. Bij zo’n kampioenschap komt er zeker wel druk om goed te presteren, maar zelf kan ik juist goede prestaties leveren onder druk en rustig blijven in mijn hoofd.”


TeamNL

Uiteraard is dit kampioenschap een van de mooiste herinneringen van Nina. Ook reed ze voor TeamNL meerdere landenwedstrijden, wat ook mooie ervaringen waren. “Bij de Nations Cup in Hagen reed ik dubbel nul, ook wonnen we met ons team een Nations Cup finale!” Met Chaccotana reed Nina in 2023 mee op het Europees kampioenschap in Italië. Ook lukte het haar al eens om foutloos te zijn in een 1.40 Grote Prijs. “Dat zijn allemaal bijzondere herinneringen!”

Dromen van de Olympische Spelen

Deze lijn wil Nina dit jaar voortzetten met haar huidige toppers. “Met mijn pony Jumper wil ik graag een medaille halen op het Nederlands kampioenschap. Ook wil ik dit jaar weer een plekje in het EK team bemachtigen. Met mijn paarden wil ik graag 2* GP’s rijden.” Het is uiteindelijk Nina’s droom om in de voetsporen van haar ouders te treden. “Ik wil graag meerijden op de grote wedstrijden, zoals EK’s en WK’s. En, als het lukt, natuurlijk de Olympische Spelen!”

Foto’s: Nina Houtzager (privebezit)