Afbeelding

Kozar van Dorp “Als instructrice wil ik ruiters vooral motiveren om door te zetten”

Algemeen

Ze begon 16 jaar geleden met rijden op Ponyboerderij Oostromshoeve, inmiddels geeft Kozar van Dorp (21) zelf les op deze manege. Tijdens haar lessen probeert ze haar ruiters te motiveren om door te zetten als iets niet direct lukt en focust ze zich vooral op datgene wat wel goed gaat. “Ik word blij als ik ruiters na de les met een glimlach van hun pony zie stappen.”

Juf Koos

Bij Ponyboerderij Oostromshoeve in Werkhoven is het vooral belangrijk dat de ruiters en ouders zich thuis voelen. Het is een plek waar de ruiters zich gewaardeerd voelen en waar het welzijn van de paarden voorop staat. Kozar, of zoals de manegeruiters haar noemen ‘Juf Koos’, begon op 5-jarige leeftijd met paardrijden bij Ponyboerderij Oostromshoeve. Nu, 16 jaar later, geniet Kozar er nog steeds iedere dag van om tussen de paarden te zijn.   “Ik was van kleins af aan al gek op dieren. Na het behalen van mijn zwemdiploma’s mocht ik op paardrijden. Ik heb tot mijn 15de bij Ponyboerderij Oostromshoeve gereden, daarna heb ik verzorgpaarden gehad. Inmiddels heb ik sinds 2,5 jaar een eigen paard, Lia.” 

Lesgeven op ‘eigen’ manege

Kozar is afgestudeerd aan de opleiding Paardensport & -houderij op het Wellantcollege in Houten. “Tijdens deze opleiding heb ik mijn ORUN 2 aspirant papieren behaald. Toen ik dit binnen had, werd ik gevraagd door Ponyboerderij Oostromshoeve of ik wilde komen lesgeven op de manege, waar ik zelf vanaf kleins af aan al rondloop. Ik het meteen ‘ja’ gezegd. Ik vind het heel leuk om met anderen mijn passie te delen en om iedereen wat te leren.”


Variatie in lessen

Iedere week geeft Kozar 7 groepslessen. “Van beginners tot gevorderde ruiters tot volwassen vrouwen. Iedere les is anders; we proberen veel variatie in de lessen te houden. Naast de spring- en dressuurlessen doen we ook regelmatig zitlessen of les naast de pony’s. Zo leren de ruiters van alles over de pony’s en kunnen ze zelfvertrouwen ontwikkelen. We geven de ruiters ook echt de tijd die ze nodig hebben om te ontwikkelen, daar passen we de lessen op aan.”

Ruiters motiveren

Iedere instructrice heeft een andere manier van lesgeven. Kozar probeert ‘haar’ ruiters vooral te motiveren. “Als instructrice ben ik iemand die rustig is, maar wel duidelijk. Ik motiveer de ruiters om door te zetten als iets niet lukt. Daarnaast corrigeer ik ze als iets beter kan. Ik probeer ze vooral te vertellen wat ze goed doen en wat daarvan het resultaat is.”


Genieten voor ruiters en instructrice

“Het leukste aan het lesgeven vind ik vooral om de ruiters te zien als ze met een glimlach van hun pony afkomen en wanneer ze zelf zeggen dat ze lekker hebben gereden. Dat maakt mij als instructrice al blij. Ondanks dat er soms rommelige of drukke lessen tussenzitten, geniet ik altijd voor de volle 100% van het lesgeven. Ik zie mijn lessen zelfs altijd als een ontspanmoment voor mezelf!”

Foto’s: Kozar van Dorp (privebezit)