Afbeelding

Lieselot Kooremans: “Het oranje jasje dragen voor TeamNL is mijn droom”

Algemeen

Ondanks dat haar vader eventingruiter is, koos Lieselot Kooremans (12) voor de springsport. Met haar pony’s traint ze hard voor een duidelijk doel: deel uitmaken van het Nederlandse ponyteam springen. Dat ze daardoor minder tijd heeft voor haar vriendinnen, vindt Lieselot niet erg. “Ik vind het heel leuk om op wedstrijd te gaan, daar zie ik ook veel vriendinnen. Het leukste vind ik om met papa parcours te lopen, om daarna precies te doen wat we hebben afgesproken.”

Opgegroeid tussen de paarden

De ouders van Lieselot runnen, net over de grens bij België, een paardenhouderij. Ondanks dat Lieselot dus in België woont, heeft ze wel de Nederlandse nationaliteit. “Ik ben opgegroeid met de paarden. Mijn oudere broer is hier natuurlijk ook geboren, maar hij heeft niks met paarden. Zo zie je maar, het kan eigenlijk alle kanten op. Toen ik 2,5 jaar oud was zat ik voor het eerst op een pony: Shetlander Laika. Zij staat nog steeds bij ons op stal, dat is mijn knuffelpony.” Inmiddels heeft Lieselot maar liefst 6 pony’s te rijden. Met 2 rijdt ze op het hoogste niveau, de rest is nog jong en wordt opgeleid door Lieselot. 

6 pony’s

Met Elando van de Roshoeve en Vertige de Belebat rijdt Lieselot op het hoogste niveau: 1.30-.35m. “Beide pony’s hebben heel veel kwaliteit, maar zijn wel sensibel. Dan heb ik nog Zion II VDK, die krijgt de tijd om door te groeien, maar met hem heb ik ook al 1.30 parcoursen gesprongen. Hij is nog jong en soms een beetje speels. Pixie B is nu echt bevestigd in het 1.10, dus met hem ga ik binnenkort een stapje hoger starten. Sinds kort heb ik ook een lieve, knappe hengst op stal: Gruyter’s Bruno Mars. Samen springen we 1.10 en zijn we echt een team aan het worden. We werken lekker toe naar het hogere niveau. Als laatste heb ik nog Dior, daar rijd ik momenteel thuis mee, vooral voor mijn plezier.” 


Springsport

De vader van Lieselot, Raf Kooremans, is eventingruiter op het hoogste niveau. Daardoor dachten veel mensen dat daar ook de voorkeur van Lieselot zou liggen, maar zij koos voor de springsport. “Gelukkig vindt papa springen ook heel leuk. Ik heb vroeger ook nog dressuur gereden en ben zelfs eens kampioen geworden, maar mijn hart ligt toch bij het springen. Vanaf dat ik de overstap naar de D-pony’s heb gemaakt, heb ik alleen nog gesprongen. Ik vind het leuk om eerst samen met papa het parcours te verkennen en dan proberen om precies te doen wat we hebben afgesproken.” 

Dagelijkse routine

“Papa staat elke dag om 05.20u op en mama, mijn broer en ik om 06.30u. Dan ontbijten we en maak ik me klaar om naar school te gaan. Ik zit in de 6de klas op de Steinerschool te Turnhout. Mijn school start elke dag om 08.25u en ik ben uit op maandag, dinsdag en donderdag om 15.05u. Woensdag en vrijdag ben ik uit om 12.25u. Een half uurtje later ben ik thuis en dan staat de 1ste pony al voor me klaar. Ik rijd dan elke dag tot een uur of 18u/19u ongeveer, soms wat later, soms wat vroeger. Daarna eten, nog wat schoolwerk maken, douchen en bed in.” 


Tijd indelen

Lieselot heeft het NOC-NSF beloftestatuut en hierdoor mag ze van school vrij nemen om trainingen te volgen of om op internationale wedstrijden te gaan. “De lessen moet ik dan wel bijwerken, maar ik heb 2 superlieve juffen die me daarbij helpen en bijstaan. Ze staan achter mij en dat steunt me enorm. Volgend jaar ga ik naar de middelbare, graag zou ik dan ook naar de Steinerschool gaan.” Lieselot is veel tijd kwijt aan haar pony’s, waardoor ze weinig tijd heeft om met vriendinnetjes af te spreken. “Gelukkig heb ik op wedstrijd ook hele leuke vriendinnetjes en ik ben altijd blij als zij er ook weer zijn. Ik mis wel veel verjaardagsfeestjes en familiefeestjes, dat is soms wel minder leuk, maar ik ga wel echt heel graag op wedstrijd! 

Nederlands ponyteam springen

“Mijn mooiste herinnering is de 3de plaats met Elando tijdens de GP van Sentower in november 2023. Dat was mijn allereerste internationale 1.30m parcours en we waren foutloos! In de barrage hadden we de laatste balk eraf maar werden we toch nog 3de van de 50 deelnemers. Dat was echt heel gaaf want dat was echt een moeilijk parcours. Op en oma en veel familie en vrienden waren erbij, het is leuk om dat dan samen te beleven.” Voor de toekomst heeft Lieselot een duidelijk doel: “Het oranje jasje! Mijn droom is om TeamNL te mogen versterken, ik wil heel graag deel uit te maken van het Nederlandse ponyteam springen!” 

Foto’s: Nina Tuytelaers - Kooremans (privebezit)