Afbeelding

Suus Commeren: “Westernrijden is zowel relaxed als vol actie”

Algemeen

Denk jij bij westernrijden direct aan cowboys uit het Wilde Westen? Begrijpelijk, maar ook in Nederland zijn er ruiters die deze tak van paardensport beoefenen. Suus Commeren (15) bijvoorbeeld; samen met haar Quarter Horses rijdt ze reining wedstrijden. “Westernrijden voelt heel natuurlijk aan, je rijdt voornamelijk met een losse teugel. Dat is relaxed, maar er is ook genoeg snelheid en actie.” 

Westernles gewonnen

Toen Suus oud genoeg was om paard te rijden begon ze met dressuurlessen. Dat beviel goed. “Al gauw ging ik van één naar twee lessen per week. Ik heb ook nog een tijdje een leasepony gehad. Toen ik 9 jaar oud was won mijn moeder een westernles voor ons tweeen bij Jamie Verkerk. Ik vond het western rijden gelijk heel leuk, dus begon ik vaker westernlessen te nemen en minder dressuurlessen. Op een gegeven moment kreeg ik een eigen paard: een reining wedstrijdpaard. Toen ben ik gestopt met dressuur rijden en ben ik me volledig op de westernsport gaan focussen, met name reining.” Bij reining moeten er verschillende oefeningen worden uitgevoerd vanuit de galop, denk aan stops, spins en cirkels. 

5 Quarter Horses

Suus heeft inmiddels maar liefst 5 Quarter Horses. Dit ras is erg geschikt voor de wedsternsport. “Met mijn 6-jarige ruin Igor rijd ik reining wedstrijden, ik heb hem nu zo’n 2 jaar. Hij is heel speels en wil alles wat hij ziet in zijn mond hebben, haha. Ook heb ik de13-jarige ruin Jay, waar mijn moeder en zusje veel op rijden. Op hem heb ik alles geleerd over de westernsport. Hij is een boefje met veel karakter en ik houd superveel van hem. Dan is er nog Jack, een 8-jarige palomino die ik vooral recreatief rijd. Als laatste hebben we nog Bugs en Bunny. Zij zijn nu bijna drie jaar en staan in training bij Roy van der Hoeven, ik ben benieuwd hoe zij zich gaan ontwikkelen.” 


Van relaxed rijden tot actie en snelheid

De reining sport vindt Suus ‘geweldig’, vertelt ze. “Het rijden voelt heel natuurlijk aan; je rijdt voornamelijk met een losse teugel. Relaxed rijden is belangrijk, maar er is ook actie en snelheid. Daar houd ik echt van. Helaas is de sport niet zo groot in Nederland. Er zijn weinig trainers en weinig stallen met een goede bodem om te trainen. Ook de wedstrijdkosten liggen hierdoor hoog en vaak zijn de zadels en blankets (het dekje dat over je normale pad heengaat) ook een stuk duurder dan bij andere takken. Ook de proefjes zelf zijn erg moeilijk: in de dressuur- en springsport heb je verschillende niveau’s. Bij reining heb je maar 2 niveaus pro en non-pro. Iedereen rijdt dezelfde proef, dus je paard moet alle manoeuvres beheersen. Dat maakt het minder toegankelijk.” 

School 

Op dit moment zit Suus in 4 havo en heeft ze het druk met school. Daarnaast maakt ze zo veel mogelijk tijd vrij voor de paarden. “Uit school ga ik meestal gelijk naar de paarden. Ook ben ik regelmatig op wedstrijd, daarvoor zijn afspraken gemaakt met school. Ik krijg een vrijstelling als ik doordeweeks wedstrijden moet rijden. In de drukkere periodes op school helpt mijn moeder mij extra, ze zorgt er dan voor dat Igor en de andere paarden genoeg beweging krijgen. Dat is superfijn!”


Successen met de zelfopgeleide Igor

Recent reed Suus haar eerste wedstrijd zonder minpunten; een bijzonder moment. “Bij reining begin je je proef met 70 punten; vervolgens krijg je plus- of minpunten op elk onderdeel. Ik reed recent mijn eerste 70 score met Igor op wedstrijd. Ik was zo blij dat het ons eindelijk gelukt was! Toen ik Igor kreeg was er heel wat werk aan de winkel, samen trainen we heel hard. Hij kon eerst alleen een beetje de basics: een langzame spin en een kleine stop, maar bijvoorbeeld een wissel nog niet. Hij was ook nog nooit op ander terrein geweest dan waar hij was geboren. Alles was dus nieuw voor hem. Het moment dat ik mijn eerste proef zonder minpunten reed was heel speciaal, dus daar ben ik heel trots op!” Dat smaakt zeker naar meer voor Suus. “In de toekomst wil ik verder komen in de sport. Daarvoor wil ik graag wedstrijden gaan rijden in het buitenland. Maar plezier hebben met mijn lieve paardjes, dat blijft het belangrijkste!” 

Foto’s: Suus Commeren (privebezit)